Vegan φασόλια φούρνου: Τα μανιτάρια σιτάκε είναι το μυστικό συστατικό σε αυτά την vegan συνταγή για φασόλια φούρνου – ακόμη και οι λάτρεις του κρέατος δεν θα χάσουν τη γεύση του κρέατος! Το καλύτερο μέρος είναι ότι τα φασόλια δεν χρειάζονται μούλιασμα, απλά ψήνουμε αργά στο φούρνο μέχρι να γίνουν τρυφερά, γλυκά και πικάντικα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
30 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια σιτάκε
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας τσίλι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή καπνιστή πάπρικα
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
180 γραμμάρια φλιτζάνι ντοματοπελτέ
60 ml μπέρμπον
60 ml vegan μελάσα
2 κουταλιές της σούπας συσκευασμένη vegan καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας vegan σάλτσα worcestershire
1 κουταλιά της σούπας κίτρινη μουστάρδα
Αλάτι κόσερ και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
450 γραμμάρια φασόλια
1900 ml ζωμός λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C.
Βήμα 2
Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε μια κατσαρόλα και καλύψτε με 2 φλιτζάνια βραστό νερό, βεβαιωθείτε ότι κάθε μανιτάρι είναι βυθισμένο. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Σουρώστε μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα, κρατώντας το υγρό. Ψιλοκόβουμε τα βρασμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για 3 με 4 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι, την καπνιστή πάπρικα και το καγιέν και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσουν, περίπου για 1 λεπτό.
Βήμα 4
Προσθέστε τον ντοματοπελτέ, το μπέρμπον, τη μελάσα, την καστανή ζάχαρη, τη σάλτσα worcestershire, τη μουστάρδα, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, αφήστε να σιγοβράσουν και μαγειρέψτε περίπου για 3 λεπτά. Προσθέστε τα φασόλια, το ζωμό λαχανικών και το κρατημένο υγρό μανιταριών. Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, περίπου 3 ώρες.
Βήμα 5
Ξεσκεπάζετε και αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς C. Ψήνετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και τα φασόλια από πάνω αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου για 30 λεπτά.
Σημείωση του Σεφ:
Αν κάποια στιγμή παρατηρήσετε ότι έχουν εξατμιστεί πάρα πολλά υγρά από τα φασόλια κατά τη διάρκεια του ψησίματος και τα προτιμάτε πιο υγρά, ρίξτε λίγο νερό μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.
Καλή όρεξη!