Δείτε αυτή την καταπληκτική συνταγή για γεμιστή κολοκύθα με κινόα, κράνμπερι και φιστίκια. Αυτό το εξαιρετικό vegan πιάτο δεν προσπαθεί να σας ξεγελάσει ώστε να πιστεύετε ότι η κολοκύθα είναι γεμιστή με κρέας. Η γέμιση κινόα είναι πεντανόστιμη, γεμάτη πικάντικη ζεστασιά (χάρη στη σκόνη κάρυ) και αλμυρή γλυκύτητα (από τα φιστίκια Αιγίνης και τα κράνμπερι). Δοκιμάστε την!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 μέτριες κολοκύθες
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
Αλάτι κόσερ και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
185 γραμμάρια κόκκινη κινόα, ξεπλυμένη καλά
1 κουταλάκι του γλυκού ήπια σκόνη κάρυ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
30 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερι
25 γραμμάρια φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
40 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης ψημένα, αλατισμένα και ξεφλουδισμένα, χοντροκομμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε μια σχάρα φούρνου στη μέση του φούρνου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Βήμα 2
Κόψτε κάθε κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε και πετάξτε τους σπόρους. Τοποθετήστε τα μισά σε ένα μεγάλο ταψί, με τη σάρκα προς τα πάνω.
Βήμα 3
Χτυπάμε σε ένα φλιτζάνι το ξύδι, τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το σιρόπι σφενδάμου. Αλείψτε την πλευρά της σάρκας των μισών κολοκυθιών με λίγο από το μείγμα σφενδάμου και πασπαλίστε με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο τριμμένο πιπέρι. Βάλτε τη σάρκα της κολοκύθας προς τα κάτω στο ταψί, στη συνέχεια αλείψτε την με το δέρμα με μείγμα σφενδάμου και πασπαλίστε με 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Ψήνετε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα, για 50 με 60 λεπτά. Τρυπήστε το εσωτερικό των μισών κολοκυθιών με ένα πιρούνι και αλείψτε γενναιόδωρα με περισσότερο από το μείγμα σφενδάμου.
Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, περίπου για 6 λεπτά. Προσθέστε την κινόα, τη σκόνη κάρυ, την κανέλα και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να καβουρδιστούν τα μπαχαρικά, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και αφήστε να σιγοβράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει η κινόα και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά, για 20 με 24 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να καθίσει σκεπασμένο για 5 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε τα κράνμπερι, το υπόλοιπο μείγμα σφενδάμου, τον μισό μαϊντανό και τα μισά φιστίκια Αιγίνης.
Βήμα 5
Γεμίζουμε τα μισά κολοκυθάκια με την κινόα και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα φιστίκια Αιγίνης. Σερβίρετέ τα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημείωση του Μάγειρα:
Η κολοκύθα μπορεί να ψηθεί και να γεμιστεί την προηγούμενη μέρα και να καταψυχθεί. Για να ξαναζεσταθεί, σκεπάζουμε χαλαρά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ξαναζεσταίνουμε σε φούρνο στους 180 βαθμούς C, ελέγχοντας την κολοκύθα κάθε 5 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί.
Καλή όρεξη!