Vegan κάρυ katsu: Μια vegan συνταγή, παραλλαγή της ιαπωνικής συνταγής για katsu curry, που είναι βασικά τηγανητό πανέ κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, αλευρωμένα σε ελαφρά καρυκευμένο αλεύρι, μετά βουτηγμένα σε αυγό και στο τέλος παναρισμένα με τριμμένη φρυγανιά. Με αυτή την vegan εκδοχή, γίνεται με τραγανό, χρυσαφένιο τόφου. Σερβίρετε με ρύζι, φρέσκα μυρωδικά και ροδέλες από αγγούρι και καρότο. Απλά υπέροχο!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας κραμβέλαιο ή φυτικό λάδι
200 γραμμάρια μαγειρεμένο ρύζι
¼ μεγάλο αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε ροδέλες
1 καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε ροδέλες
1 χούφτα φύλλα δυόσμου ή φύλλα κόλιανδρου ή και τα δύο
φέτες λάιμ, για σερβίρισμα
Για τη σάλτσα κάρυ:
1 κουταλιά της σούπας κραμβέλαιο ή φυτικό λάδι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κομμάτι τζίντζερ 2 εκατοστών, ξεφλουδισμένο και τριμμένο ή ψιλοκομμένο
½ κουταλιά της σούπας σκόνη κάρυ, ήπια ή μέτρια
¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
200 ml γάλα καρύδας
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι αν δεν μαγειρεύεται για vegans)
Για το katsu:
1 κουταλιά καλαμποκάλευρο
280-300 γραμμάρια σφιχτό τόφου
200 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Αρχικά, φτιάξτε τη σάλτσα κάρυ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν, περίπου για 8 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και τσιγαρίστε για άλλο ένα λεπτό περίπου, στη συνέχεια ρίξτε τη σκόνη κάρυ και τον κουρκουμά. Μόλις ζεσταθούν τα μπαχαρικά, προσθέστε το γάλα καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου και 100 ml νερό. Αλατοπιπερώνετε καλά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, συμπληρώνοντας περισσότερο νερό, αν πήξει πολύ.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, κόψτε το τόφου στη μέση. Κόψτε προσεκτικά κάθε κομμάτι σε τέσσερα τρίγωνα. Σε ένα φαρδύ μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο με 3 κουταλιές της σούπας νερό και λίγο καρύκευμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε τη τριμμένη φρυγανιά. Βουτήξτε ένα κομμάτι τόφου στο μείγμα του αλευριού και στη συνέχεια την τριμμένη φρυγανιά, γυρίζοντάς το μέχρι να καλυφθεί καλά. Αν η τριμμένη φρυγανιά δεν κολλάει καλά, κάνουμε το μείγμα του καλαμποκάλευρου λίγο πιο πηχτό και ξαναδοκιμάζουμε.
Βήμα 3
Όταν το καρότο στη σάλτσα κάρυ έχει μαλακώσει, χτυπήστε ελαφρά χρησιμοποιώντας μια κουτάλα ή ένα επιτραπέζιο μπλέντερ. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό ακόμα. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι, σιρόπι σφενδάμου ή λίγο χυμό λάιμ, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.
Βήμα 4
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και ψήνουμε τα τόφου για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Για να σερβίρετε, βάζετε το ρύζι σε μπολ και προσθέτετε τη σάλτσα κάρυ, το τραγανό τόφου, τις ροδέλες από αγγούρι και καρότο, τα μυρωδικά και τις φέτες λάιμ.
Καλή όρεξη!