Vegan Κουζίνα

Βίγκαν κεφτεδάκια

Βίγκαν κεφτεδάκια

Βίγκαν κεφτεδάκια: Δοκιμάστε μια βίγκαν συνταγή για μια καταπληκτική και νόστιμη εκδοχή κεφτέδων, φτιαγμένη με μανιτάρια, βρώμη, μαύρα φασόλια και από πάνω μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας. Σερβίρουμε με σπαγγέτι ή πολέντα. Η πολέντα είναι αλεύρι καλαμποκιού, που η υφή του μοιάζει με σιμιγδάλι και είναι το τέλειο συνοδευτικό σαν κρεμώδης πουρές.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

30 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 συσκευασία (400 γραμμάρια) μαύρα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
50 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
2 κουταλιές της σούπας καστανό ρύζι
50 γραμμάρια φρέσκια φρυγανιά
σπαγγέτι ή μαλακή πολέντα, για σερβίρισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Μια μικρή πρέζα νιφάδες τσίλι
2 συσκευασίες (x 400 γραμμάρια) ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
½ μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μπολ και καλύψτε τα με βραστό νερό. Αφήστε να μουλιάσουν για 20 λεπτά.

Βήμα 2
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι και τηγανίστε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και την πάπρικα και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.

Βήμα 3
Ρίξτε τα μαύρα φασόλια και τη βρώμη σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένα χοντρό, ανάγλυφο μείγμα. Βάλτε τα φασόλια σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα καστανό ρύζι, τη φρυγανιά και το μαγειρεμένο κρεμμύδι. Σουρώνουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια πορτσίνι και τα προσθέτουμε στο μείγμα (κρατάμε το υγρό για σούπα ή ριζότο). Αλατοπιπερώνετε, πλάθετε σε 12 μπάλες και αφήνετε στο ψυγείο όσο φτιάχνετε τη σάλτσα.

Βήμα 4
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και τηγανίστε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 20 λεπτά.

Βήμα 5
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι για τους κεφτέδες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις μπάλες και τηγανίστε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 12 λεπτά.

Βήμα 6
Προσθέστε τα ψημένα κεφτεδάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα και ρίξτε τα όλα να επικαλυφθούν και στη συνέχεια πασπαλίστε με τον βασιλικό. Σερβίρουμε με μακαρόνια ή απαλή πολέντα.

Καλή όρεξη!