Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της βίγκαν κουζίνας και σερβίρετε στην οικογένειά σας μια βίγκαν πίτα με φακές και γλυκοπατάτα. Μια πεντανόστιμη και χορταστική πίτα χωρίς κρέας, ιδανική για οικογενειακό δείπνο. Η πλούσια σάλτσα φτιάχνεται με σάλτσα σόγιας και σκόνη μουστάρδας, ενώ οι σπόροι κολοκύθας προσθέτουν μια καλή τραγανή γεύση. Μια εκπληκτική πίτα, που θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 μπαστουνάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200 ml κόκκινο κρασί (βεβαιωθείτε ότι είναι vegan)
½ ματσάκι θυμάρι, με τα φύλλα μαζεμένα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κονσέρβες (x 400 γραμμάρια) μαγειρεμένες πράσινες φακές, στραγγισμένες
400 γραμμάρια ντομάτα ψιλοκομμένη
Για την επικάλυψη πουρέ:
1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες σε κομμάτια 3 εκατοστών
30 γραμμάρια vegan μαργαρίνη
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα φυτικής προέλευσης (όπως γάλα βρώμης)
2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ρίξτε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε το κρασί, ξύνοντας τυχόν κομμάτια που έχουν κολλήσει στον πάτο και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού.
Βήμα 2
Προσθέστε το θυμάρι, τον ντοματοπελτέ, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το ξύδι στο τηγάνι και ανακατέψτε να ενωθούν. Ρίχνετε τις φακές, τις ντομάτες και 100 ml νερό και τις αφήνετε να σιγοβράσουν για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το πουρέ επικάλυψης. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τις γλυκοπατάτες και σιγοβράστε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν καλά. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τη μαργαρίνη χωρίς γαλακτοκομικά, τη σκόνη μουστάρδας και το γάλα και τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, μαζί με μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και την αδειάζουμε σε ταψί 25 x 20 x 7 εκατοστά. Βάζουμε από πάνω τον πουρέ, ξεκινώντας με κουταλιές στις εξωτερικές γωνίες και συνεχίζοντας προς τα μέσα για να μην χυθεί η γέμιση. Πασπαλίζουμε από πάνω τους σπόρους κολοκύθας και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μόλις ψηθεί η πίτα την αφήνουμε να κρυώσει, η πίτα μπορεί να διατηρηθεί παγωμένη για έως και τρεις μήνες. Οταν θελήσετε να την φάτε, ξεπαγώστε την καλά όλη τη νύχτα και μετά ξαναβάλτε την στο φούρνο μέχρι να ζεσταθεί. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!