Βίγκαν ποιμενική πίτα: Μια αφιέρωση στους φίλους της βίγκαν διατροφής -και όχι μόνο! Ένα ζεστό vegan δείπνο με μια πλούσια επιλογή λαχανικών όπως μανιτάρια, πράσα, καρότα και κολοκύθα, με τραγανές πατάτες. Είναι πεντανόστιμη, έχει λίγες θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και είναι ιδανική για βραδυνές οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1,2 κιλό πατάτες
50 ml φυτικό λάδι
30 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια, μουλιασμένα σε ζεστό νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια στραγγισμένα (κρατήστε το υγρό)
2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
4 μέτρια καρότα (περίπου 300 γραμμάρια), κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κύβο ζωμό λαχανικών (βεβαιωθείτε ότι είναι vegan)
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
1 μικρή κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
½ μικρή συσκευασία μαντζουράνα ή ρίγανη, με τα φύλλα χοντροκομμένα
½ μικρή συσκευασία θυμάρι, με τα φύλλα
½ μικρή συσκευασία φασκόμηλου, με τα φύλλα χοντροκομμένα
4 μπαστουνάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
400 γραμμάρια ρεβύθια κονσέρβας
300 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
300 γραμμάρια σπανάκι κατεψυγμένο
20 ml ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός πλατύφυλλος, ψιλοκομμένος
χυμός ντομάτας, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε, χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις πατάτες, τις σκεπάζουμε με νερό, τις αφήνουμε να βράσουν και τις σιγοβράζουμε για 40 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να σπάνε οι φλούδες. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε τα μανιτάρια, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τον κύβο ζωμού και μαγειρέψτε απαλά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Αν αρχίσει να κολλάει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε πιο συχνά, ξύνοντας τα κομμάτια από τον πάτο. Τα λαχανικά πρέπει να είναι μαλακά, αλλά όχι χυλωμένα.
Βήμα 3
Προσθέστε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα, τη κολοκύθα και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, προσθέτουμε το σέλινο και στη συνέχεια ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Βήμα 4
Βάλτε τα ρεβίθια μαζί με το νερό τους και τον κρατημένο ζωμό μανιταριών. Προσθέτουμε τον αρακά και το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μετά αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Θα πρέπει να υπάρχει ακόμα άφθονο υγρό και τα λαχανικά πρέπει να είναι λαμπερά και λίγο σφιχτά.
Βήμα 5
Καθαρίζουμε τις πατάτες και πετάμε τη φλούδα τους. Πολτοποιήστε 200 γραμμάρια με ένα πιρούνι και ρίξτε τα μέσα στα λαχανικά. Κόβουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε κυβάκια, ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 6
Μοιράζουμε τη γέμιση στα πιάτα της πίτας και από πάνω ρίχνουμε τις πατάτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C και ψήνουμε τις πίτες για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να ζεσταθεί η γέμιση. Αν κάνετε ατομικές πίτες, ελέγξτε μετά από 20 λεπτά. Σερβίρονται καλύτερα με κέτσαπ ντομάτας – όπως είναι όλες οι υπέροχες ποιμενικές πίτες.
Καλή όρεξη!