Vegan ραγού: Φτιάξτε με αυτή την συνταγή της vegan κουζίνας μια υγιεινή βάση ραγού για φίλους της vegan διατροφής και χρησιμοποιήστε την σε μια ποικιλία γευμάτων, όπως ζεστά λαζάνια, λαχταριστός μουσακάς ή μια χορταστική μπολονέζ. Είναι ένας υπέροχος συνδυασμός από μανιτάρια, φακές, λίγα λαχανικά και αρωματικά φυτά, που δίνουν ένα εκπληκτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
30 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
2 μπαστουνάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
λίγα κλωναράκια θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
100 ml κόκκινο vegan κρασί (προαιρετικά)
250 γραμμάρια αποξηραμένες πράσινες φακές
2 κουτάκια (x 400 γραμμάρια) ντοματίνια
1 συσκευασία (250 γραμμάρια) λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 συσκευασία (250 γραμμάρια) μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε φέτες
1 κουταλάκι σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα μαγιάς
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ρίξτε 800 ml βραστό νερό πάνω από τα αποξηραμένα πορτσίνι και αφήστε τα στην άκρη για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ρίξτε 1½ κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίστε απαλά το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και μια πρέζα αλάτι, ανακατεύοντας για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνουμε τα πορτσίνι, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη με το υγρό τους.
Βήμα 2
Προσθέστε στο τηγάνι το σκόρδο και το θυμάρι. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, στη συνέχεια ρίξτε τον ντοματοπελτέ και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Ρίξτε μέσα το κρασί. Μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί και στη συνέχεια προσθέστε τις φακές, το ζωμό μανιταριών και τις ντομάτες. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με καπάκι.
Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι. Βάλτε 1½ κουταλιά της σούπας λάδι και στη συνέχεια ρίξτε όλα τα μανιτάρια. Τηγανίζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να ροδίσουν τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι με τις φακές.
Βήμα 4
Προσθέστε το εκχύλισμα μαγιάς. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 30-45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές. Αφαιρούμε το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!