Vegan Κουζίνα

Vegan σάλτσα

Vegan σάλτσα

Vegan σάλτσα: Δοκιμάστε αυτή την καταπληκτική συνταγή της vegan κουζίνας και ετοιμάστε μια εξαίσια vegan σάλτσα. Γίνεται με έναν πλούσιο συνδυασμό λαχανικών και μανιταριών, που χαρίζουν υπέροχη γεύση και υφή. Ενα ιδανικό συνοδευτικό για να συνοδεύσετε το κύριο vegan πιάτο σας στα γιορτινά τραπέζια. Αξίζει να την δοκιμάσετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

6 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο
3 κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα στα τέσσερα
4 καρότα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
3 μπαστουνάκια σέλινου, χοντροκομμένα
1 βολβός σκόρδου, κομμένος στη μέση
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
100 γραμμάρια αλεύρι
25 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια
150ml γλυκό κόκκινο κρασί
2 λίτρα ζωμός λαχανικών
3 φύλλα δάφνης
1 μικρό ματσάκι θυμάρι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220 C. Ρίξτε τα μανιτάρια πορτομπέλο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο σε ένα πυρέξ, μετά ρίξτε το ηλιέλαιο, στη συνέχεια απλώστε τα σε μια στρώση και ψήστε τα για 40 λεπτά.

Βήμα 2
Περιχύστε την αγαύη, το ξύδι, τον πουρέ ντομάτας, τη σόγια και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά τα λαχανικά και μετά τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά μέχρι να κολλήσουν και να καραμελώσουν. Ρίξτε το αλεύρι και τα αποξηραμένα μανιτάρια και βάλτε τα πάλι στο φούρνο για τα τελευταία 10 λεπτά.

Βήμα 3
Αν το πυρέξ είναι είναι πυρίμαχο, βάλτε το σε χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε και μαγειρέψτε μέχρι να έχετε μια παχύρρευστη πάστα με ανακατεμένα όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τα δύο τρίτα του ζωμού, προσθέτουμε τα μυρωδικά, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Εάν το πυρέξ δεν είναι πυρίμαχο, ανακατέψτε όλα τα ψημένα κομμάτια, στη συνέχεια ρίξτε τα σε ένα τηγάνι και συνεχίστε με το ζωμό και τα μυρωδικά.

Βήμα 4
Κλείστε τη φωτιά και πολτοποιήστε τα πάντα με έναν πολτοποιητή πατάτας για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση. Περάστε προσεκτικά το περιεχόμενο από μια σήτα πάνω από μια άλλη κατσαρόλα, πιέζοντας προς τα κάτω για να απελευθερωθούν όλα τα υγρά. Προσθέστε τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να πήξει και να γίνει μια πλούσια σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει. Για να την σερβίρετε, απλώς την ξαναζεσταίνετε. Διατηρείται στο ψυγείο, σκεπασμένη, για έως και τρεις ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και δύο μήνες.

Καλή όρεξη!