Ψάρια - Θαλασσινά

Καραβίδα

Καραβίδα

Η καραβίδα (καραβίδες) είναι ένα καρκινοειδές ζώο που ζει στη θάλασσα. Δείτε παρακάτω κάποιες συνταγές με καραβίδα και μάθετε πως μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πεντανόστιμο πιάτο με εύκολα υλικά!
Φέρει αρκετές ομοιότητες και με τον αστακό αλλά και με τη γαρίδα. Σε αντίθεση με τις γαρίδες που κολυμπούν μόνο, οι καραβίδες μπορούν και περπατάνε. Σε μέγεθος συναντάται συνήθως από 10-12 έως και 18 εκατοστά. Η καραβίδα ως θαλάσσιο ζώο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια με τα Δεκάποδα αλλά παράλληλα και στην οικογένεια Αστακίδες.

Συνταγές με καραβίδα

Καραβίδες στη σχάρα με βούτυρο και σκόρδο

Θαλασσινά με κους κους

Το κρέας της τρώγεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα. Η θαλασσινή καραβίδα γευστικά είναι πολύ ανώτερη από την καραβίδα του γλυκού νερού. Η μελέτη των καραβίδων ονομάζεται αστακολογία. Σε αρκετά κράτη εκτρέφονται σε ενυδρεία. Σε μερικές χώρες η εισαγωγή ξένων καραβίδων είναι κίνδυνος για τα τοπικά ποτάμια. Στην Ευρώπη έχουν εισαχθεί από την Αμερική τρία είδη: τα Orconectes limosusPacifastacus leniusculus και Procambarus clarkii.

Στο αρχαίο Περού οι Μότσε λάτρευαν τα ζώα και συχνά απεικόνιζαν τις καραβίδες σε καλλιτεχνικά έργα.

Περιγραφή

Όπως όλα τα μέλη της οικογένειας των Δεκάποδων, η καραβίδα έχει σώμα που αποτελείται ουσιαστικά από δύο μέρη: τον κεφαλοθώρακα και την κοιλιά. Αναπνέει με βράγχια, τα οποία μοιάζουν με φτερά. Τρέφονται με μικρά θαλάσσια ζώα και σκουλήκια. Το είδος καραβίδα η θαλασσινή ή αστακογαρίδα έχει κόκκινο χρώμα (ρόδινο χλομό) και οδοντωτές ακμές στις δαγκάνες και στη ράχη της.

Σε αντίθεση με του γλυκού νερού, η θαλασσινή καραβίδα ζει σε βάθος πάνω από 200 μ. και γεννά αυγά κάθε δύο χρόνια τους θερινούς μήνες. Η γονιμοποίηση των αυγών γίνεται εκτός νερού. Τα νεαρά που εκκολάπτονται μοιάζουν με γαρίδες και έπειτα από τρεις αλλαγές στο κέλυφός τους, κατεβαίνουν στο βυθό. Το μεγάλωμά τους γίνεται με βραδύ ρυθμό, ωστόσο από την ηλικία των 5 ετών είναι ικανά να αναπαραχθούν. Εμφάνιση όλων των ειδών.

Αναπαραγωγή

Οι καραβίδες αναπαράγονται το φθινόπωρο. Το θηλυκό μεταφέρει τα αυγά του, τα οποία είναι προσκολλημένα κάτω από την κοιλιά, μέχρι το Μάιο με Ιούνιο, οπότε και γίνεται η εκκόλαψη. Τα μικρά είναι σχεδόν ίδια με τους ενήλικες και αλλάζουν πολλές φορές το κέλυφός τους τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους. Στη συνέχεια αυτό γίνεται μία φορά κάθε χρόνο, προτού ζευγαρώσουν.


Στον ιστότοπο Eatforhealth χρησιμοποιούμε cookies. Διαβάστε τους όρους χρήσης και την πολιτική προσωπικών δεδομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *