Παστέλι (ελληνικές μπάρες σουσαμιού): Δοκιμάστε αυτή την εκπληκτική ελληνική συνταγή για να κάνετε ένα από τα πιο δημοφιλή, αλλά και υγιεινά επιδόρπια. Το σουσάμι είναι η απόλυτη τροφή για τον εγκέφαλο και εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Απολαύστε τα οφέλη του με αυτά τα παραδοσιακά σουσαμάκια, που μπορούν εύκολα να γίνουν με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την όρεξή σας!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι μέλι
2 ⅓ φλιτζάνια καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 αντικολλητικό φύλλο (λαδίκολλα), διπλωμένο στη μέση
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε το μέλι να βράσει σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέστε το σουσάμι, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το κάρδαμο και τον κόλιανδρο, ανακατεύοντας καλά μέχρι γίνουν μια ζύμη και να ροδίσουν.
Βήμα 2
Απλώστε τη ζύμη σε ένα φύλλο μπισκότων στρωμένο με τη μισή λαδόκολλα και διπλώστε την άλλη μισή πάνω από τη ζύμη. Απλώστε τη ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες σε πάχος μισού εκατοστού. Αφήστε να κρυώσει.
Βήμα 3
Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα και ένα κόφτη πίτσας ή ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τη ζύμη μέσα από τα χαρτιά σε μπάρες ή τετράγωνα του αγαπημένου σας μεγέθους. Για να σερβίρετε, ξεκολλήστε τα χαρτιά και απολαύστε το σουσάμι σας!
Σημειώσεις Μάγειρα:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.
Πριν ξεκινήσετε, αλείψτε όλα τα σκεύη και τα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του φύλλου χαρτιού, με κρασί ή ακόμα και λικέρ, για να μην κολλάει.
Καλή όρεξη!