Μια φιλιππινέζικη συνταγή για καβούρι σε γάλα καρύδας. Ενα ιδιαίτερα αγαπημένο πιάτο στις Φιλιππίνες. Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, πλούσιο σε θαλασσινές γεύσεις. Σκεφτείτε: γάλα καρύδας, σάλτσα ψαριού και πάστα γαρίδας, δεμένα με την οξύτητα του τζίντζερ και του κρεμμυδιού. Απολαύστε το με φρεσκοβρασμένο λευκό ρύζι στον ατμό.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 ολόκληρα καβούρια Dungeness
½ φλιτζάνι λάδι σκόρδου
½ φλιτζάνι σκόρδο σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι τζίντζερ κομμένο σε λεπτές φέτες, με τη φλούδα
½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, μόνο το λευκό μέρος
αλάτι kosher και τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού
1 βάζο (250 γραμμάρια) σοταρισμένη πάστα γαρίδας
5 ταϊλανδέζικα τσίλι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1400 γραμμάρια γάλα καρύδας
450 γραμμάρια νερό
1 ματσάκι φρέσκο σπανάκι
½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, μόνο τα πράσινα μέρη
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Ρίξτε τα καβούρια και μαγειρέψτε μέχρι τα κελύφη να γίνουν έντονα κόκκινα, για 8 έως 10 λεπτά. Βουτήξτε τα καβούρια σε παγωμένο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι σκόρδου. Ρίξτε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να τσιγαριστεί ελαφρά και να ροδίσει, για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το τζίντζερ και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 4 με 5 λεπτά. Προσθέστε τα ασπράδια κρεμμυδιού. Καρυκεύουμε με λίγες πρέζες αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3
Προσθέστε τη σάλτσα ψαριού και αφήστε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την πάστα γαρίδας και αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το ταϊλανδέζικα τσίλι. Σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξτε το γάλα καρύδας και το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα, περίπου για 10 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο νερό αν είναι πολύ στεγνό.
Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, σπάστε τα καβούρια. Ρίξτε τα στη σάλτσα μαζί με τα ζουμιά τους. Σιγοβράζουμε μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις, για 8 με 10 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίξτε μέσα το σπανάκι και αφήστε το να μαραθεί. Γαρνίρουμε με τα πράσινα μέρη του κρεμμυδιού.
Σημείωση του σεφ:
Το καβούρι μπορεί να αντικατασταθεί με σκουός kabocha, μακριά φασόλια και γαρίδες
Καλή όρεξη!