Ιαπωνικά γκιόζα: Μια κλασσική ιαπωνική συνταγή για τηγανητά γεμιστά ζυμαρικά, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία. Η γέμιση τους αποτελείται συνήθως από χοιρινό κιμά, κινέζικο λάχανο ή σχοινόπρασο, φρέσκο
Υλικά που θα χρειαστείτε:
¼ κιλό χοιρινό κιμά
½ κεφάλι κινέζικο λάχανο νάπα, τριμμένο
1 αυγό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κομμάτι 5 εκατοστών φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας σόγιας">σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σριράτσα
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
¼ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
30 φύλλα γκιόζα
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι νερό
Σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας σόγιας">σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
1 πρέζα καυτερή σάλτσα σριράτσα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε τον χοιρινό κιμά, το λάχανο, το αυγό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα sriracha, το σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Τοποθετήστε τα φύλλα γκιόζα σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας. Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα χοιρινού στη μέση κάθε φύλλου. Βρέξτε τις άκρες με το δάχτυλό σας ή μια βούρτσα. Διπλώστε τις πλευρές για να σχηματίσετε ένα ημικύκλιο. Τσιμπήστε τις άκρες για να σφραγίσετε.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε 12 με 15 γκιόζα στο τηγάνι. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει στον πάτο, περίπου για 2 λεπτά. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό, για 5 με 7 λεπτά. Μεταφέρετε τα γκιόζα σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα γκιόζα.
Βήμα 4
Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο και 1 πρέζα σάλτσα σριράτσα μαζί για να φτιάξετε σάλτσα ντιπ. Σερβίρετε το ντιπ δίπλα στα γκιόζα.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Για να φτιάξετε hané-tsuki gyoza ή crispy wing gyoza, που είναι διάσημο στην Ιαπωνία, προσθέστε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι στο νερό πριν το προσθέσετε στο τηγάνι στο βήμα 3.
Καλή όρεξη!
FAQs – Όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα gyoza
Πώς αποκτούν τα gyoza τη χαρακτηριστική τους υφή;
Τα ιαπωνικά gyoza μαγειρεύονται με έναν μοναδικό τρόπο: αρχικά ψήνονται στο τηγάνι, για να πάρει χρώμα η βάση τους να γίνει τραγανή, ενώ προστίθεται μια μικρή ποσότητα νερού και το σκεύος σκεπάζεται γρήγορα ώστε ολόκληρο το gyoza να ψηθεί στον ατμό. Αυτός ο διπλός τρόπος μαγειρέματος χαρίζει τόσο ιδιαίτερη υφή στα gyoza — τραγανή και να πάρει ένταση στη βάση, αφράτη την υπόλοιπη ζύμη.
Τι κρύβουν τα gyoza στο εσωτερικό τους;
Η υπόλοιπη ζύμη που μέσα της κλείνει πάντα μια ζουμερή γέμιση. Ανάλογα με τη συνταγή, τα gyoza μπορούν να περιέχουν λαχανικά, χοιρινό, γαρίδες ή κοτόπουλο. Σε κάποιες παραλλαγές, η τη γέμιση εμπλουτίζει ακόμα και κρέμα γαλακτος, δίνοντας πλούσια υφή.
Τι συνοδευτικά ταιριάζουν με τα gyoza;
Μπορείτε να τα σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι, spring roll, ή να τα συνδυάσετε σε μια πιατέλα με dim sum, bao buns, ή gua bao. Τα gyoza είναι αγαπημένο street food που προσφέρεται για δημιουργικούς συνδυασμούς με κατεψυγμένα τρόφιμα, προϊόντα καρύδας, ακόμα και aλκοολούχα ποτά.
Ποια είναι η καλύτερη ζύμη για gyoza;
Η αυθεντική ζύμη που μέσα της κρύβει τη γέμιση περιέχει μόνο σιτάλευρο νερό και αλάτι. Αν θέλετε να φτιάξετε χειροποίητα, φροντίστε η βάση αλλά και αφράτη να συνδυαστεί σωστά, ώστε η βάση τους να γίνει τραγανή και η υφή ελαστική.
Πώς προετοιμάζω γκιόζα με κοτόπουλο;
Η γκιόζα με κοτόπουλο είναι από τις πιο αγαπημένες παραλλαγές. Μπορείτε να κάνετε τη γέμιση με κιμά κοτόπουλου, φρέσκα λαχανικά και λίγο γάλα καρύδας για έξτρα νοστιμιά. Μαγειρεύονται όπως όλα τα gyoza: με τηγάνι και ατμό για τέλεια ισορροπία υφής.
Πού μπορώ να αποθηκεύσω έτοιμα gyoza;
Τα gyoza διατηρούνται καλά σε είδη ψυγείου και μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη. Αν έχετε φτιάξει μεγάλη ποσότητα, αποθηκεύστε τα ως κατεψυγμένα τρόφιμα σε σακουλάκια τροφίμων για εύκολη χρήση.
Χρειάζομαι ειδικά μαγειρικά σκεύη;
Όχι απαραίτητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό τηγάνι με καπάκι ή ατμομάγειρα. Αν έχετε καλαθι σασ, είναι ιδανικό για να gyoza να ψηθεί σωστά στον ατμό χωρίς να χάσει τη γεύση ή την υφή.
Πού μπορώ να βρω περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνταγή;
Για περισσότερα tips, τεχνικές και παραλλαγές, δες περισσότερα στο blog μας και ακολούθησε τις οδηγίες μαγειρέματος βήμα προς βήμα.
Είναι απαραίτητη η αποδοχή όλων των όρων;
Αν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα μας για αναζήτηση συνταγών ή προϊόντων, η αποδοχή όλων των όρων χρήσης είναι απαραίτητη, όπως και η ενημέρωση για την πολιτική απορρήτου.