Ινδική Κουζίνα

Κοτόπουλο μπιριάνι

Κοτόπουλο μπιριάνι

Μια ινδική συνταγή για ένα νόστιμο κοτόπουλο μπιριάνι, που συχνά προορίζεται για πολύ ειδικές περιστάσεις όπως γάμους, πάρτι ή διακοπές όπως το Ραμαζάνι. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Για το μπιτιάνι, το ρύζι μπασμάτι με τους λεπτούς, λεπτούς κόκκους του είναι η ιδανική ποικιλία. Δοκιμάστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
4 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη ρίζα τζίντζερ
½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 κομμάτι ξυλάκι κανέλας
3 κιλά κομμάτια κοτόπουλου κομμένα σε κομμάτια
Ρύζι:
1 κιλό ρύζι μπασμάτι
2 ½ κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα σαφράν σε σκόνη
5 λοβούς κάρδαμο
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 κομμάτι ξυλάκι κανέλας
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
4 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Βήμα 2
Προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι στο τηγάνι και τηγανίστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το φρέσκο ​​τζίντζερ μέχρι το κρεμμύδι να γίνει μαλακό και ροδοκοκκινισμένο. Προσθέστε το τσίλι, το πιπέρι, τον κουρκουμά, το κύμινο, το αλάτι και τις ντομάτες. Τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 5 λεπτά. Προσθέστε το γιαούρτι, τη μέντα, το αλεσμένο κάρδαμο και το ξυλάκι κανέλας. Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ψηθούν οι γίνουν οι ντομάτες πολτός. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό αν το μείγμα γίνει πολύ στεγνό και αρχίσει να κολλάει στο τηγάνι.

Βήμα 3
Όταν το μείγμα γίνει παχύρρευστο και λείο, προσθέστε το κοτόπουλο και ανακατέψτε καλά να στραγγιστεί. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, 35 με 45 λεπτά. Θα πρέπει να μείνει μόνο λίγη πηχτή σάλτσα όταν τελειώσει το μαγείρεμα του κοτόπουλου. Αν χρειαστεί μαγειρέψτε χωρίς καπάκι για λίγα λεπτά.

Βήμα 4
Για να ετοιμάσετε το ρύζι: Πλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το σαφράν, τους λοβούς κάρδαμου, το γαρίφαλο, το ξυλάκι κανέλας, το αλεσμένο τζίντζερ και το ρύζι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενωθεί το ρύζι με τα μπαχαρικά.

Βήμα 6
Ζεσταίνουμε το ζωμό και το αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα. Όταν ζεσταθεί το μείγμα, το περιχύνουμε με το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Ρίχνουμε απαλά το ρύζι. Αφήνουμε να βράσει. Σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε στον ατμό για 20 λεπτά. Μην σηκώνετε το καπάκι και μην ανακατεύετε κατά το μαγείρεμα. Σερβίρετ το μπιριάνι σε ένα ζεστό πιάτο σερβιρίσματος.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *