Λαχανικά biryani (τεχρί): Μια ινδική συνταγή για ένα πιάτο, που αρχικά φτιάχτηκε στην Ινδία ως χορτοφαγικό ισοδύναμο με το πρόβειο κρέας ή το κοτόπουλο. Αυτή η σύγχρονη εκδοχή έχει υπέροχα μαλακά γλυκά λαχανικά και αρωματικό μακρόκοκκο ρύζι, που είναι είναι λεπτό και μακρύ — τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο από το κανονικό. Σερβίρουμε με παγωμένο γιαούρτι και πικάντικο κάρυ στο πλάι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια μακρόκοκκο ρύζι
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
2 φύλλα δάφνης, σπασμένα στη μέση
2 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
2 καρότα, κομμένα στα τέσσερα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
2 ½ φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι αρακά ξεφλουδισμένο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε το ρύζι σε μεγάλο δοχείο και καλύψτε το με αρκετό δροσερό νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για 20 λεπτά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τους σπόρους κύμινου και τα φύλλα δάφνης. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, περίπου για 5 λεπτά. Ρίξτε τις πατάτες και τα καρότα. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε τον κουρκουμά, τη σκόνη τσίλι και τον κόλιανδρο. Μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου για 1 λεπτό.
Βήμα 3
Ρίξτε απαλά το ρύζι στη χύτρα ταχύτητας μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα με λάδι. Ρίχνουμε νερό και τον αρακά. Προσθέστε το αλάτι, το βούτυρο και το garam masala. Σφραγίστε την χύτρα και βάλτε την σε υψηλή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 4
Εκτονώστε την πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ανακατέψτε το ρύζι με ένα πιρούνι να αφρατέψει.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Αν θέλετε, αντικαταστήστε τα καρότα με 1 φλιτζάνι μπουκίτσες κουνουπιδιού.
Καλή όρεξη!