Desserts, Ελληνική Κουζίνα

Λουκουμάδες

Λουκουμάδες

Ενα πασίγνωστο γλυκό της Ελληνικής κουζίνας, που το λατρεύουν όλοι! Οι λουκουμάδες γίνονται εύκολα και γρήγορα, με τις γεύσεις από μέλι και κανέλα να κυριαρχούν. Δοκιμάστε και αφήστε τον ουρανίσκο σας να απολαύσει!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 συσκευασίες (7-8 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
½ φλιτζάνι ζεστό γάλα
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
⅓ φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κανέλα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίξτε τη μαγιά στο ζεστό νερό σε ένα μικρό μπολ. Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η μαγιά και να αρχίσει να σχηματίζει έναν κρεμώδη αφρό. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Βήμα 2
Χτυπάμε το βούτυρο, τα αυγά και το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία, απαλή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά τη ζύμη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 3
Ανακατέψτε το μέλι και 1/2 φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μελιού να κρυώσει.

Βήμα 4
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ ή μεγάλη κατσαρόλα στους 175 βαθμούς. Το λάδι πρέπει να έχει βάθος περίπου 5 εκατοστά.

Βήμα 5
Τοποθετήστε ένα κουτάλι σούπας σε ένα ποτήρι νερό κοντά στο κουρκούτι. Βρέξτε την παλάμη σας και βάλτε μια ποσότητα ζύμη (περίπου 2 κουταλιές της σούπας). Σφίγγοντας την παλάμη σας, αφήνετε μία ποσότητα να βγεί από την πάνω πλευρά της παλάμης και βάλτε την ξανά στο κουτάλι για να δημιουργήσετε ένα στρογγυλό σχήμα. Μην ανακατεύετε την φουσκωτή, μαλακή ζύμη. Ρίξτε τις μπάλες ζύμης στο καυτό λάδι σε παρτίδες, βρέχοντας το κουτάλι κάθε φορά που φτιάχνετε μια μπάλα ζύμης. Τηγανίζουμε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν στον πάτο και τα κυλάμε για να ψηθούν και από την άλλη πλευρά, 2 με 3 λεπτά ανά παρτίδα. Αφήνουμε απαλά τους λουκουμάδες στην άκρη να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 6
Τοποθετούμε τους λουκουμάδες σε ταψί, τους περιχύνουμε με το σιρόπι μελιού και τους πασπαλίζουμε με κανέλα. Σερβίρετε ζεστό.

Καλή όρεξη!