Γερμανική Κουζίνα

Μοσχαρίσια παϊδάκια Sauerbraten

Μοσχαρίσια παϊδάκια Sauerbraten

Δείτε αυτή την γερμανική συνταγή για μοσχαρίσια παϊδάκια sauerbraten. Η 24ωρη μαρινάδα σε αυτό το κλασικό γερμανικό πιάτο, το Sauerbraten, διασφαλίζει ότι τα ζουμερά κοντά παϊδάκια έχουν αυτή τη χαρακτηριστική υφή. Τα gingersnaps δίνουν στη σάλτσα μια όμορφη υφή και προσθέτουν μια γλυκιά πικάντικη γεύση.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1,5 κιλά μοσχαρίσια παϊδάκια
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 ½ φλιτζάνι νερό
⅔ φλιτζάνι μηλόξυδο
⅔ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
12 μούρα αρκεύθου
9 ολόκληρα γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι κρύο νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ φλιτζάνι θρυμματισμένα gingersnaps
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Αλατοπιπερώνετε τα παϊδάκια και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε τα παϊδάκια σε παρτίδες, γυρίζοντάς τα μερικές φορές, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, περίπου για 10 λεπτά ανά παρτίδα. Αφαιρέστε τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι ενώ φτιάχνετε τη μαρινάδα.

Βήμα 2
Ρίξτε το 1 1/2 φλιτζάνι νερό, το ξύδι μηλίτη και το ξύδι κόκκινου κρασιού στο ζεστό τηγάνι και αφήστε το να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε, ξύνοντας τυχόν ροδισμένα κομμάτια από τον πάτο στο τηγάνι. Προσθέστε τα μούρα αρκεύθου, το γαρύφαλλο και τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώστε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα παϊδάκια και αφήστε το να κρυώσει, για 30 με 40 λεπτά. Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Βήμα 3
Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα και ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου για 10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Τοποθετήστε τα μαριναρισμένα παϊδάκια πάνω από το μείγμα του κρεμμυδιού. Ρίξτε την υπόλοιπη μαρινάδα από το μπολ και προσθέστε το 1 φλιτζάνι νερό, το ζωμό κοτόπουλου και τη ζάχαρη.

Βήμα 4
Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, για 3 με 4 ώρες. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Αφαιρέστε τα μούρα αρκεύθου, τα γαρίφαλα και τα φύλλα δάφνης. Πασπαλίστε το μείγμα μαγειρεμένου κρεμμυδιού πάνω από το κρέας, κρατώντας τα υγρά που περισσεύουν στο τηγάνι.

Βήμα 5
Τοποθετήστε την κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υγρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τρίψτε τα gingersnaps και ρίξτε τα μέσα, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους στο τηγάνι. Ρίχνουμε το βαλσάμικο και βράζουμε μέχρι να πήξει και να πήξει, ξαφρίζοντας το λίπος, περίπου για 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Στραγγίστε τη σάλτσα από ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο, απλώστε με κουτάλι πάνω στο κρέας και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!