Ελληνική Κουζίνα

Μπακλαβάς

Μπακλαβάς

Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή για να ετοιμάσετε τον αυθεντικό, γνήσιο μπακλαβά. Είναι ένα γλυκό που αρέσει σε όλους και γίνεται πολύ εύκολα, απλά και γρήγορα. Μπορείτε να το σερβίρετε σε χαρτάκια για cupcakes.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κιλό ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 συσκευασία (450γραμμάρια περίπου) φύλλο ζύμης
1 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού τριμμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα ταψί

Βήμα 2
Ανακατεύουμε μαζί κανέλα και καρύδια. Ξετυλίξτε το φύλλο και κόψτε ολόκληρη τη στοίβα στη μέση για να χωρέσει στο ταψί. Καλύψτε το φύλλο με ένα υγρό πανί ενώ ετοιμάζετε τον μπακλαβά, για να μην στεγνώσει.

Βήμα 3
Τοποθετήστε δύο φύλλα στον πάτο του ταψιού. Αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο. Πασπαλίστε από πάνω 2 με 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα των ξηρών καρπών. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, τελειώνοντας με περίπου 6 φύλλα. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τον μπακλαβά (έως το κάτω μέρος του ταψιού) σε τέσσερις μακριές σειρές και μετά (εννιά φορές) διαγώνια για να φτιάξετε 36 σχήματα διαμαντιών.

Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, για περίπου 50 λεπτά.

Βήμα 5
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσθέστε το μέλι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Χαμηλώνουμε ον φούρνο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Βήμα 6
Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε.

Σημείωση του Μάγειρα:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αν προτιμάτε, ξύσμα πορτοκαλιού αντί για ξύσμα λεμονιού.

Καλή όρεξη!