Υγεία & Ομορφιά

Ποιες τροφές να αποφύγεις κατά την περίοδό σου

Ποιες τροφές να αποφύγεις κατά την περίοδό σου

Είναι δύσκολο να προβλέψεις ακριβώς πώς θα νιώσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Ενώ μερικές δεν έχουν σχεδόν καθόλου συμπτώματα, άλλες δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι χάρη σε κράμπες, πονοκεφάλους, πόνο και ναυτία.

Το Eatforhealth αποκαλύπτει τις τροφές που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας για να ανακουφίσετε το πρήξιμο, το φούσκωμα, τις εναλλαγές της διάθεσης και πολλά άλλα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, ταυτόχρονα χάνετε αίμα και υποβάλλεστε σε γρήγορες ορμονικές αλλαγές. Επιλέξτε τροφές με άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, νερό, πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να αποφύγετε τα ακόλουθα:

Επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το βαριά επεξεργασμένο κρέας και άλλα είδη που παρασκευάζονται με χημικά και συντηρητικά, μπορούν να επιδεινώσουν το φούσκωμα και την κατακράτηση νερού. Τα υψηλά επίπεδα νατρίου είναι ανθυγιεινά οποιαδήποτε στιγμή του μήνα, αλλά κάνουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Καραμέλες και σνακ

Ικανοποιήστε την επιθυμία για κάτι γλυκό επιλέγοντας ζουμερά φρούτα και προσπαθήστε να αποφύγετε τα γλυκά σνακ. Συμβάλλουν στο φούσκωμα και τα αέρια, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Αλκοόλ

Όταν έχετε περίοδο, μειώστε ή εξαλείψτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Γιατί είναι σημαντικό; Διότι η απώλεια αίματος αυτή τη στιγμή μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθιστώντας σας πιο ευάλωτες στις παρενέργειες του αλκοόλ. Επίσης, επιδεινώνει την κούραση και ενισχύει την έμμηνο ρύση.

Πικάντικα φαγητά

Παλεύετε ήδη με την κούραση, την έντονη αιμορραγία και τις κράμπες; Η κατανάλωση πικάντικων πιάτων μπορεί να προσθέσει αέρια και φούσκωμα σε αυτή τη λίστα!

Εάν δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τα πικάντικα φαγητά, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε υγιεινές επιλογές όπως το φρέσκο ​​τσίλι. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κανέλα, ο κουρκουμάς και ο μάραθος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κοινών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Αυτά τα μπαχαρικά και τα βότανα μπορεί να περιέχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Πάντα να συμβουλεύεστε τον/την διαιτολόγο σας πριν πάρετε οποιαδήποτε βότανα ή συμπληρώματα διατροφής.

Τροφές που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Εάν αντιμετωπίζετε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), δοκιμάστε μία από αυτές τις υγιεινές επιλογές για να μειώσετε τα συμπτώματά σας:

Σολομός

Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός είναι γνωστός για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, που χαλαρώνουν τη μήτρα και καταπολεμούν τις κράμπες. Σκεφτείτε να φτιάξετε ένα γεύμα με ψητό σολομό ή σούσι σολομού για μια δόση πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και άφθονες βιταμίνες Β.

Μαύρη σοκολάτα

Μάλλον δεν χρειάζεστε κι άλλη δικαιολογία για να φάτε λίγη σοκολάτα. Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ που πρέπει να φάτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας για πολλούς λόγους. Γεμάτη με αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, η μαύρη σοκολάτα είναι μια εξαιρετική τροφή!

Προσπαθήστε να επιμείνετε σοκολάτα υγείας σε αντίθεση με τις σύνθετες – γεμάτες πρόσθετα και άλλα συστατικά. Αυτά θα προσφέρουν μόνο θερμίδες με ελάχιστα έως καθόλου οφέλη για την υγεία σας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τη σοκολάτα με μέτρο, καθώς ακόμη και η μαύρη σοκολάτα περιέχει ζάχαρη και καφεΐνη.

Πλιγούρι βρώμης

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και Β, ενώ είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 14 από τα ημερήσια συνιστώμενα 18 χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη του τύπου σιδήρου που βρίσκεται στο πλιγούρι βρώμης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων PMS. Το πλιγούρι βρώμης είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή εάν έχετε στομαχικές διαταραχές.

Καρπούζια, σύκα και δαμάσκηνα

Τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Επιπλέον, αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν με το φούσκωμα. Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο, κάτι που θα μειώσει το πρήξιμο και το φούσκωμα.

Εσπεριδοειδές

Μια έξυπνη εναλλακτική για τις γλυκές λιχουδιές, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και βιταμίνη C και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τις εναλλαγές της διάθεσης και το φούσκωμα. Εν τω μεταξύ, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό σας κρατά ενυδατωμένη.

Καταπολεμήστε τη ναυτία και την κούραση που σχετίζεται με το PMS με ένα ποτήρι λεμονόνερο ή ένα smoothie εσπεριδοειδών (ελαφρά ζαχαρούχο ή χωρίς ζάχαρη). Το μέτρο είναι το κλειδί για να λαμβάνετε μια δόση καλής ενέργειας χωρίς να ερεθίζετε το στομάχι σας.

Αυγά

Ο σίδηρος, τα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και η πρωτεΐνη στους κρόκους του αυγού κάνουν θαύματα για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Αλλά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, αποφύγετε τα βραστά αυγά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα και καούρα.

Χαμομήλι

Τελευταίο στη λίστα των τροφών που πρέπει να τρώτε κατά την περίοδο: τσάι χαμομηλιού. Αυτό το καταπραϋντικό ρόφημα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τα νεύρα και τη μήτρα σας. Μειώνει τη σοβαρότητα των κράμπες, καταπνίγει το στρες και το άγχος και ακόμη προάγει τον καλύτερο ύπνο.