Χοιρινό Osso Buco: Μια συνταγή της ιταλικής κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα ονειρεμένο αργομαγειρεμένο χοιρινό κότσι πλημμυρισμένο στα μπαχαρικά και αρωματικά. Η γεύση του είναι απλά θεϊκή! Αν εσείς προτιμάτε, αντί για χοιρινό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαράκι. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6 χοντρά κομμάτια χοιρινό κότσι, πάχους 5 έως 7 εκατοστών
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε κύβους
2 κοτσάνια σέλινο, κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κόσερ
¼ φλιτζάνι ντοματοπελτέ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 φλιτζάνια ζωμό κότας
1 φύλλο δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
⅛ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
Πλατύφυλλος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Φρεσκοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνουμε τα χοιρινά κότσια.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Τσιγαρίζουμε το χοιρινό μέχρι να μαλακώσει, για 3 ή 4 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα πιάτο. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο στην κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε με αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να γίνονται ημιδιαφανή. Προσθέστε τον ντοματοπελτέ. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει ο ντοματοπελτές, περίπου για 2 λεπτά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέστε το λευκό κρασί και δυναμώστε λίγο τη φωτιά.
Βήμα 3
Όταν η σάλτσα σιγοβράσει, μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί ελαφρώς. Προσθέστε τη δάφνη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το αλεσμένο γαρύφαλλο. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και σιγοβράστε. Ξαναβάλτε το χοιρινό πίσω στην κατσαρόλα μαζί με τους τυχόν συσσωρευμένους χυμούς. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει αρκετά. Σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, για 3 με 3 1/2 ώρες.
Βήμα 4
Σερβίρουμε τα κότσια με άφθονη σάλτσα, με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.
Σημείωση του σεφ:
Εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο γαρύφαλλο, δέστε το σε ένα τυρόπανο μαζί με τη δάφνη και άλλα βότανα για να δημιουργήσετε ένα «μπουκέτο garni».
Μπορείτε να σερβίρετε τα κότσια πάνω από πολέντα, ζυμαρικά ή ρύζι.
Καλή όρεξη!