Ρωσική Κουζίνα

Kulich (ρωσικό panettone)

Kulich (ρωσικό panettone)

Δοκιμάστε αυτή την παραδοσιακή ρωσική συνταγή. Το kulich είναι ένα γλυκό ψωμί με μαγιά, παρόμοιο με το panettone, που παραδοσιακά ψήνεται στη Ρωσία για το Πάσχα. Αλλά μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή! Μπορεί να γλασαριστεί ή να μείνει σκέτο. Μπορείτε να ψήσετε το ψωμί σε μεγάλες φόρμες για να διατηρήσουν το παραδοσιακό τους σχήμα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
¼ φλιτζάνι ρούμι
3 συσκευασίες (7 γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνια ζεστό γάλα (40 βαθμοί C)
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ζαχαρωμένη ανάμεικτη φλούδα εσπεριδοειδών
Γλάσο:
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε τις ξανθές σταφίδες και το ρούμι σε ένα μικρό μπολ και αφήστε τις να μουλιάσουν.

Βήμα 2
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε 1/2 φλιτζάνι γάλα. Αφήστε για λίγο μέχρι να μαλακώσει η μαγιά και να αρχίσει να σχηματίζει έναν κρεμώδη αφρό, περίπου για 10 λεπτά.

Βήμα 3
Ανακατέψτε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φλιτζάνι αλεύρι μαζί σε ένα μπολ. Ρίξτε το στο μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

Βήμα 4
Χτυπάμε 5 ασπράδια αυγών και το αλάτι σε ένα γυάλινο, μεταλλικό ή κεραμικό μπολ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.

Βήμα 5
Βάλτε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν, περίπου για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε το ρούμι στο μείγμα των αυγών. Ολα μαζί τα ρίχνουμε στο μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε απαλά και τα ασπράδια. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι σε μικρές παρτίδες, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του μπολ.

Βήμα 6
Απλώστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι όσο χρειάζεται. Βάλτε 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1/4 φλιτζάνι κάθε φορά, μόλις η ζύμη φαίνεται εύπλαστη και απαλή. Ζυμώνουμε για άλλα 2 λεπτά και πλάθουμε σε μπάλα.

Βήμα 7
Μεταφέρετε σε ένα καθαρό, ελαφρά λαδωμένο μπολ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα πιάτων. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 90 λεπτά.

Βήμα 8
Απλώστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε για 2 λεπτά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι πάνω από τις σταφίδες. Σκορπίζουμε κυκλικά γύρω από τη ζύμη τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και την ανάμεικτη φλούδα. Συνεχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Βήμα 9
Στρώστε 2 μεγάλες μεταλλικές φόρμες με λαδόκολλα. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και τη μεταφέρουμε στις φόρμες. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα πιάτων. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη, 30 λεπτά με 1 ώρα.

Βήμα 10
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 11
Ψήνετε το kulich στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει από πάνω και μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στη μέση να βγαίνει καθαρή, περίπου για 1 ώρα. Βγάλτε προσεκτικά τα ψωμιά από τα φορμάκια σε μια επιφάνεια εργασίας και αφήστε τα να κρυώσουν, περίπου για 2 ώρες.

Βήμα 12
Ανακατέψτε την άχνη, 1 ασπράδι αυγού και το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Αλείψτε το πάνω μέρος των ψωμιών kulich, αφήνοντας το γλάσο να τρέξει στις πλευρές.

Καλή όρεξη!