Ινδική Κουζίνα

Αυθεντικό ινδικό biryani

Αυθεντικό ινδικό biryani

Αυθεντικό ινδικό biryani: Μια ινδική συνταγή για ένα πιάτο, που φτιάχνεται με ινδικά μπαχαρικά, ρύζι και συνήθως κάποιο είδος κρέας. Οι βαθιές γεύσεις και τα πικάντικα αρώματα της μαγειρικής της νότιας Ινδίας ζωντανεύουν σε αυτή τη συνταγή. Το κοτόπουλο σιγοβράζει σε μια σάλτσα γιαουρτιού και ντομάτας πλούσια σε βότανα και μπαχαρικά. Αυτή η συνταγή απαιτεί κοτόπουλο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι κρέας προτιμάτε. Μπορεί επίσης, με μικρές αλλαγές, να γίνει ένα πιάτο για χορτοφάγους. Απλά προσθέστε λαχανικά αντί για κρέας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 ½ κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 λοβό κάρδαμο
1 γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλας
4 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένο
¼ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
 ½ κιλό φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους
τσίλι σε σκόνη
1 ½ μέτρια ντομάτα, ψιλοκομμένη
450 γραμμάρια γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας νερό
χυμό λεμονιού
3 φλιτζάνια λευκό ρύζι
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
αλάτι
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κόλιαντρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κάρδαμο, το γαρύφαλλο και το ξυλάκι κανέλας. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Ρίξτε το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου και τηγανίστε για περίπου για 3 λεπτά. Ρίξτε τη σκόνη τσίλι και μαγειρέψτε αρκετά λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε το γιαούρτι με 3 κουταλιές της σούπας νερό και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά να γίνουν όλα τα υλικά μια σάλτσα.

Βήμα 3
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πήξει κάπως και να συμπυκνωθεί η σάλτσα, περίπου για 15 λεπτά.

Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε το ρύζι σε αρκετό αλατισμένο νερό για να το σκεπάσει. Αφήστε να πάρει μια βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μισοψηθεί, περίπου για 7 λεπτά. Στραγγίζουμε το ρύζι και ρίχνουμε το κοτόπουλο και τη σάλτσα. Ρίχνουμε το βούτυρο, αλατίζουμε κατά βούληση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 1 ώρα. Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και τον κόλιανδρο αμέσως πριν το σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!