Ιαπωνική Κουζίνα

Ιαπωνικά γκιόζα

Ιαπωνικά γκιόζα

Ιαπωνικά γκιόζα: Μια κλασσική ιαπωνική συνταγή για τηγανητά γεμιστά ζυμαρικά, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία. Η γέμιση τους αποτελείται συνήθως από χοιρινό κιμά, κινέζικο λάχανο ή σχοινόπρασο, φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, λάχανο, τζίντζερ, σκόρδο, σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο. Βέβαια, δεν λείπουν και οι δημιουργικές παραλλαγές σε κάποια άλλη. Αυτή η εκδοχή είναι για τηγανητά γκιόζα, αλλά γίνονται επίσης πολύ καλά και στον ατμό.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

¼ κιλό χοιρινό κιμά
½ κεφάλι κινέζικο λάχανο νάπα, τριμμένο
1 αυγό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κομμάτι 5 εκατοστών φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σριράτσα
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
¼ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
30 φύλλα γκιόζα
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 φλιτζάνι νερό
Σάλτσα:
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
1 πρέζα καυτερή σάλτσα σριράτσα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε τον χοιρινό κιμά, το λάχανο, το αυγό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα sriracha, το σκόρδο και 1/4 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο σε ένα μπολ.

Βήμα 2
Τοποθετήστε τα φύλλα γκιόζα σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας. Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα χοιρινού στη μέση κάθε φύλλου. Βρέξτε τις άκρες με το δάχτυλό σας ή μια βούρτσα. Διπλώστε τις πλευρές για να σχηματίσετε ένα ημικύκλιο. Τσιμπήστε τις άκρες για να σφραγίσετε.

Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε 12 με 15 γκιόζα στο τηγάνι. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει στον πάτο, περίπου για 2 λεπτά. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό, για 5 με 7 λεπτά. Μεταφέρετε τα γκιόζα σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα γκιόζα.

Βήμα 4
Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο και 1 πρέζα σάλτσα σριράτσα μαζί για να φτιάξετε σάλτσα ντιπ. Σερβίρετε το ντιπ δίπλα στα γκιόζα.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Για να φτιάξετε hané-tsuki gyoza ή crispy wing gyoza, που είναι διάσημο στην Ιαπωνία, προσθέστε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι στο νερό πριν το προσθέσετε στο τηγάνι στο βήμα 3.

Καλή όρεξη!