Ινδική Κουζίνα

Ινδικές κόκκινες φακές με σπανάκι (dal)

Ινδικές κόκκινες φακές με σπανάκι (dal)

Μια ινδική συνταγή για να ετοιμάσετε dal, ένα καθημερινό φαινόμενο σε εκατομμύρια ινδικά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα πιάτο απολαυστικό, χορταστικό και θρεπτικό. Αυτό το συγκεκριμένο ντάλ (κόκκινες φακές με σπανάκι) μαγειρεύεται γρήγορα, δεν απαιτεί προμούλιασμα και γίνεται εύκολα με μια χούφτα υλικά. Σερβίρετε με naan ή μαγειρεμένο ρύζι μπασμάτι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
2 φλιτζάνια νερό
2 μέτριες ολόκληρες ντομάτες
2 (πάχος 0,5 εκατοστά) φέτες τζίντζερ χωρίς τη φλούδα
2 φρέσκα ταϊλανδέζικα τσίλι, χωρίς τα κοτσάνια
¼ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
¼ φλιτζάνι σφιχτά συσκευασμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο (γκι)
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1/4 κιλό φρέσκο baby σπανάκι, χοντροκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ξεπλύνετε τις φακές σε μια κατσαρόλα 3 έως 4 λίτρων με νερό, τρίβοντας τις φακές ανάμεσα στα δάχτυλα του ενός χεριού και στη συνέχεια στραγγίστε τις. Επαναλάβετε 3 ή 4 φορές ή μέχρι το νερό να τρέξει καθαρό.

Βήμα 2
Τοποθετήστε τις στραγγισμένες φακές στην κατσαρόλα και προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό, τις ντομάτες, το τζίντζερ, το τσίλι και τον κουρκουμά. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας και πετάμε τον αφρό. Όταν το δέρμα της ντομάτας χαλαρώσει και ζαρώσει, μετά από περίπου 5 λεπτά μαγειρέματος, μεταφέρετε τις ντομάτες σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.

Βήμα 3
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε τις φακές, ξεσκέπαστες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και σχεδόν να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. (Το χρώμα της φακής θα αλλάξει από σομόν σε απαλό κίτρινο καθώς μαγειρεύονται.) Διατηρήστε το ζεστό σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίστε και κρυώστε τις ντομάτες. Πετάξτε τη φλούδα. Μεταφέρετε τις ντομάτες στο μπλέντερ, μαζί με το τζίντζερ και το τσίλι από την κατσαρόλα και τον κόλιανδρο. Πολτοποιήστε, ξύνοντας τις πλευρές όσο χρειάζεται, μέχρι να έχετε μια πηχτή σάλτσα ντομάτας με πράσινες κηλίδες.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε το βούτυρο γκι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει καλά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου και αφήστε τους να τσιγαριστούν μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν καρύδι, περίπου για 10 δευτερόλεπτα. Προσθέστε αμέσως το σπανάκι σε χούφτες, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί.

Βήμα 6
Ανακατέψτε το μείγμα με το σπανάκι, τη σάλτσα ντομάτας και το αλάτι στις ζεστές φακές. Σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 5 λεπτά.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Αναζητήστε κόκκινες φακές, γνωστές ως masoor dal στην Ινδία. Έχουν χρώμα σομόν και ψήνονται γρήγορα. Εάν δεν είναι διαθέσιμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πιο κοινές καφέ φακές (ονομάζονται επίσης γαλλικές φακές), αλλά ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο νερό και να αυξήσετε το χρόνο μαγειρέματος κατά άλλα 15 λεπτά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσίλι serrano αντί για ταϊλανδέζικο τσίλι και λάδι canola αντί για ghee. Για λίγη περισσότερη πικράδα, χρησιμοποιήστε χόρτα μουστάρδας αντί για σπανάκι.

Η τεχνική του να τσιγαρίζετε ολόκληρα μπαχαρικά σε γκι και να το χρησιμοποιείτε για να αρωματίσετε μια μαγειρεμένη κατσαρόλα με όσπρια ονομάζεται tadka.

Καλή όρεξη!