Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικές μπάλες ρυζιού arancini

Ιταλικές μπάλες ρυζιού arancini

Ιταλικές μπάλες ρυζιού arancini: Μια κλασσική ιταλική συνταγή για ένα νόστιμο συνοδευτικό ορεκτικό. Τα arancini είναι τηγανητές ιταλικές μπάλες ρυζιού που είναι γεμιστές -κυρίως με με μοτσαρέλα, επικαλυμμένες με τριμμένη φρυγανιά και αποτελούν βασικό στοιχείο της κουζίνας της Σικελίας. Φανταστικές για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο και επιπλέον μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική κατανάλωση!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 φλιτζάνι άψητο ιταλικό ρύζι arborio
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
2 ½ φλιτζάνια βραστό ζωμό κοτόπουλου
½ φλιτζάνι κατεψυγμένα μπιζέλια
60 γραμμάρια ζαμπόν ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
1 αυγό, χτυπημένο
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας γάλα
120 γραμμάρια τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε κύβους 2 εκατοστών
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι φυτικό λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει αλλά να μην ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά, μετά ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα και το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέστε σταδιακά το ζεστό ζωμό κοτόπουλου στο ρύζι, 1/3 του φλιτζανιού τη φορά, ανακατεύοντας και μαγειρεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά πριν προσθέσετε κι άλλο.

Βήμα 2
Όταν προστεθεί όλος ο ζωμός κοτόπουλου και εξατμιστούν τα υγρά, ρίξτε τον αρακά και το ζαμπόν. Αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα. Μεταφέρετε το ριζότο σε ένα μπολ και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.

Βήμα 3
Βάζουμε το χτυπημένο αυγό στο ριζότο. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το άλλο αυγό και το γάλα με ένα πιρούνι. Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας από το ριζότο και κυλήστε το να γίνει μια μπάλα. Βάλτε ένα κομμάτι από το τυρί μοτσαρέλα στο κέντρο της μπάλας και τυλίξτε το για να κλείσει. Περιχύνουμε ελαφρά με αλεύρι, βουτάμε στο μείγμα του γάλακτος και στη συνέχεια το κυλούμε στη τριμμένη φρυγανιά για να καλυφθεί καλά.

Βήμα 4
Ζεσταίνουμε λάδι για το τηγάνισμα σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα στους 180 βαθμούς. Τηγανίζουμε τις μπάλες σε μικρές δόσεις μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, γυρίζοντας όσο χρειάζεται. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Διατηρείστε τις μπάλες ρυζιού ζεστές σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο όσο ψήνονται οι υπόλοιπες.

Σημείωση
Οι μπάλες ρυζιού καταψύχονται καλά πριν ή και μετά το τηγάνισμα. Τηγανίζουμε τις κατεψυγμένες άψητες μπάλες ρυζιού όπως στο βήμα 4. Για ήδη τηγανισμένες, τις ξαναζεσταίνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 έως 20 λεπτά.

Δεν είναι κατάλληλες για φούρνο μικροκυμάτων.

Καλή όρεξη!