Υγεία & Ομορφιά

Οι χειρότερες τροφές για την υγεία σας

Οι χειρότερες τροφές για την υγεία σας

Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για την υγεία σας, σύμφωνα με καρδιολόγους και διαιτολόγους. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Τα υγιή τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του αίματος. Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ελέγχοντας το βάρος και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη». Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Rania Batayneh, MPH, ιδιοκτήτρια του Essential Nutrition For You και συγγραφέας του The One One One Diet.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, οι ίνες, τα φυτικά θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά είναι στην κορυφή της διατροφής! Καθιστώντας τη Μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH κορυφαίες επιλογές για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.

Ένα μενού με επίκεντρο τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς και τα φασόλια, καθώς και λίγα γαλακτοκομικά και υγιή καρδιακά λίπη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων κατά περίπου το ένα τρίτο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο Journal of το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Ποια τρόφιμα λοιπόν παίρνουν το πράσινο φως από τους διαιτολόγους και ποια θεωρούνται ως οι χειρότερες τροφές;

Αυτά είναι τα χειρότερα τρόφιμα για την υγεια σας:

Μεταποιημένα αλλαντικά

Αποφύγετε τα μεταποιημένα αλλαντικά οπωσδήποτε! Είναι στην κορυφή της λίστας για τις χειρότερες τροφές! «Ακόμα και εκείνα τα αλλαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιέχουν το συντηρητικό νιτρικό νάτριο». Λέει η Suzanne Fisher, RD, LDN, ιδρυτής της Fisher Nutrition Systems στο Cooper City της Φλόριντα.

Τα νιτρικά άλατα μπορεί να αυξήσουν την εσωτερική φλεγμονή και «η χρόνια φλεγμονή έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης*», προσθέτει.

αθηροσκλήρωση: σκλήρυνση ή η στένωση των αρτηριών

Hot dogs

Συνδέεται στενά με τα αλλαντικά καθώς περιέχει λουκάνικο. «Τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ακόμα και οι επιλογές με χαμηλά λιπαρά τείνουν να είναι γεμάτες με αλάτι. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη νατρίου, καθώς περισσότερο διαιτητικό νάτριο οδηγεί συχνά σε υψηλότερη αρτηριακή πίεση», λέει η Batayneh.

Έτοιμα ψημένα κοτόπουλα

Το ίδιο ισχύει και για τα ψημένα κοτόπουλα που βρίσκετε στα σουπερμάρκετ. Συχνά περιέχουν πολύ περισσότερο νάτριο και κορεσμένο λίπος από τα τυπικά σπιτικά προϊόντα.

Ψήστε το δικό σας στο σπίτι (δοκιμάστε την υγιεινή συνταγή κοτόπουλο με κινόα!) για να ελέγξετε την ποσότητα του νατρίου που έχετε προσθέσει. Αναζητήστε ένα κοτόπουλο που δεν του έχουν προσθέσει καρυκεύματα. Αφαιρέστε το δέρμα για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Κέτσαπ

Καλό θα ήταν να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κέτσαπ, καθώς περιέχει πολλή ζάχαρη ή / και νάτριο.

«Η κέτσαπ έχει επίσης πολύ νάτριο», λέει ο Juan Rivera, MD, καρδιολόγος στο Μαϊάμι της Φλόριντα και επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του Univision Network και συγγραφέας του The Mojito Diet.

Μόνο δύο κουταλιές της σούπας περιέχουν 320 mm νατρίου. Επιπλέον, διαθέτει οκτώ γραμμάρια ζάχαρης ανά 2 κουταλιές της σούπας!

Σως μπάρμπεκιου

Είναι καλύτερο για την υγεία της καρδιά σας να αποφεύγετε (ή έστω να καταναλώνετε ελάχιστα) σως μπάρμπεκιου με το γεύμα σας. Δυο κουταλιές της σούπας περέχουν περίπου 310 mm νατρίου.

Αλάτι

Περίπου το 70% της συνολικής κατανάλωσης νατρίου προέρχεται από τρόφιμα που αγοράζουμε έτοιμα (σε συσκευασία) ή καταναλώνουμε σε εστιατόρια. Ένα άλλο 15 τοις εκατό βρίσκεται φυσικά στα συστατικά. Και ένα ακόμη 15 τοις εκατό περίπου που προσθέτουμε μόνοι μας επιπρόσθετα το γεύμα μας. Ξεκινήστε προσθέτοντας λιγότερο αλάτι από όσο χρησιμοποιείτε συνήθως στο γεύμα σας. Αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων με υπερβολική ποσότητα αλατιού.

Ντρεσινγκ σαλατας χαμηλών λιπαρών

Αυτό που καθιστά αυτά τα ντρέσινγκ έγκλημα για την υγεία της καρδιάς σας, είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πηγές ζάχαρης και αλατιού, λέει η Fisher.

«Όταν αφαιρούνται τα λιπαρά, η ζάχαρη προστίθεται συνήθως για να διατηρήσει τη γεύση και την υφή», τονίζει. Επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά ή θερμίδες, δεν σημαίνει ότι είναι υγιές.

Συσκευασμένα σνακ χωρίς λιπαρά

Ακόμη χειρότερο από τα προϊόντα με “χαμηλά λιπαρά” είναι τα – εντελώς αφύσικα – προϊόντα με μηδέν λιπαρά! «Οι συσκευασμένες τροφές χωρίς λιπαρά θεωρήθηκαν κάποτε ως μια υγιεινή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν έναν υγιέστερο τρόπο ζωής», λέει η Fisher. Όχι πια.

Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν που δεν έχει καθόλου λιπαρά. Αυτό που δεν έχει λιπαρά, το αντισταθμίζει με τη ζάχαρη.

«Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και τις λίστες συστατικών για να εντοπίσετε αν έχουν προστεθεί πολλά γραμμάρια ζάχαρης ως υποκατάστατο λίπους».

Φυστικοβούτυρο χωρίς λιπαρά

Αναζητήστε ένα φυσικό φυστικοβούτυρο, πλήρη σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη, για μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών για υγιή καρδιά. «Τα φυστικοβούτυρα με χαμηλά λιπαρά περιέχουν συνήθως την ίδια ποσότητα θερμίδων με το αντίστοιχο που έχει πλήρη λιπαρά. Και πάλι, ανταλλάσσετε λίπος για ζάχαρη », λέει η Fisher.

Δημητριακά με ζάχαρη

Ρίξτε μια δεύτερη ματιά στην ετικέτα διατροφής των δημητριακών σας. Έχει περισσότερα από οκτώ γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα για να αντισταθμίσει το επίπεδο χαμηλών λιπαρών; Ώρα να αλλάξετε μάρκα δημητριακών…

«Το διαιτητικό λίπος ήταν ο εχθρός για τόσα χρόνια. Τώρα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη απειλή συμβάλλοντας στην παχυσαρκία, τη φλεγμονή, την υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη! Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”, λέει η Batayneh.

Αρωματισμένο γάλα

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για την παρασκευή του γάλατος καρύδας. «Το αρωματισμένο και γλυκό γάλα έχει πάρει τη θέση του στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθιστώντας δύσκολη την επιλογή της πιο υγιεινής επιλογής», λέει η Fisher. Η διαιτολόγος προτείνει εναλλακτικές λύσεις για γεύσεις στο γάλα, χωρίς ζάχαρη. Προσθήκες, όπως η γεύση σοκολάτας και βανίλιας, μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τις θερμίδες.

Τηγανητό κοτόπουλο

Περισσότερα τηγανητά τρόφιμα, περισσότερα προβλήματα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τηγανητών τροφίμων είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, όπως αναφέρεται στο The American Journal of Clinical Nutrition.

«Οι συμβατικές μέθοδοι τηγανίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν έλαια που περιέχουν τρανς λιπαρά, έναν τύπο λίπους που φαίνεται να αυξάνει τον κακό τύπο χοληστερόλης και να μειώνει το καλό είδος», λέει η Batayneh.

Τα λιπαρά τρανς αυξήθηκαν σε δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της ικανότητάς τους να επαναχρησιμοποιούνται ξανά και ξανά σε εμπορικές φριτέζες. Αλλά τώρα που έχουν εντοπιστεί τα πραγματικά προβλήματα που προκαλούν, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει απαγορεύσει τη χρήση τους.

Τηγανητές πατάτες

Και σε ποιον δεν αρέσουν οι τηγανητές πατάτες;! Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης πατάτας έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο τόσο για υπέρταση όσο και για διαβήτη τύπου 2 σε επιστημονική έρευνα. Και σε συνδυασμό με τα λάδια από το τηγάνι, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην καρδιακή σας υγεία.

Πατατάκια

Η αύξηση κατανάλωσης των τσιπς πατάτας οδηγεί σε περισσότερη αύξηση κιλών από οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων ποτών, των μεταποιημένων κρεάτων και του κόκκινου κρέατος) σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Εκτός από τις αρκετές θερμίδες, τα πατατάκια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενώ περιέχουν αρκετό νάτριο.

Smoothies φρούτων

Το μέγεθος των smoothies φρούτων και τα σάκχαρα που εμπεριέχουν είναι εντελώς δυσανάλογα! «Τι θα μπορούσε να φαίνεται πιο υγιεινό από ένα smoothie φρούτων; Θεωρητικά θα πρέπει να είναι υγιεινό, εκτός εάν μετράτε πόσα γραμμάρια ζάχαρης καταναλώνετε πραγματικά », σημειώνει η Fisher.

Σκεφτείτε μόνο πόσα κομμάτια φρούτων χρειάζεται να συμπιεστούν για ένα γεμάτο ποτήρι χυμό. «Επιπλέον, πίνοντας φρούτα αντί να τα τρώτε ολόκληρα, χάνετε τις απαραίτητες ίνες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ομαλοποίηση των αυξημένων λιπιδίων στο αίμα – βασικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων», προσθέτει.

Πράσινοι χυμοί

Το ίδιο ισχύει και για τους πράσινους χυμούς, υποστηρίζει η Fisher. Εάν αποφασίσετε να καταναλώσετε ένα, προσέξτε το μέγεθος της μερίδας. Τα περισσότερα μπουκάλια και φλιτζάνια εστιατορίων παρασκευάζονται για ένα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα περιέχουν δύο ή περισσότερες μερίδες. «Έτσι διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας τις θερμίδες και τα γραμμάρια ζάχαρης που μπορεί να πίνετε σε μία συνεδρίαση», λέει

Κονσερβοποιημένα λαχανικά

«Αυτό δεν ισχύει για όλα τα κονσερβοποιημένα λαχανικά. Στην πραγματικότητα μερικά μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα γεύματά σας! Ωστόσο, ορισμένα κονσερβοποιημένα φυτικά προϊόντα συσκευάζονται με υπερβολικό νάτριο. Τόσο, που δεν θα έπρεπε να περιέχει ένα λαχανικό χωρίς αλάτι». Αναφέρει η Jenna A. Werner, R.D., δημιουργός του Happy Slim Healthy.

Μαργαρίνη

Το βούτυρο τελικά δεν είναι τόσο βλαβερό. Μια μελέτη του 2016 στο PLOS One βρήκε πολύ λίγες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης βουτύρου και των καρδιακών παθήσεων. Αντ ‘αυτού, η μαργαρίνη φαίνεται να είναι περισσότερο βλαβερή, καθώς μπορεί να είναι γεμάτη με πρόσθετα και κορεσμένα λίπη. Και είναι σίγουρα από τις χειρότερες τροφές!

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν “να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας”, λέει ο Rivera.

Βιομηχανικές μπάρες δημητριακών

«Αυτές οι μπάρες ενέργειας και γεύματος είναι στην πραγματικότητα φανταχτερά γλυκά που προβάλλονται ως υγιή», λέει η Fisher.

Ενώ μερικά είναι κατασκευασμένα από πραγματικό φαγητό, υπάρχουν πάρα πολλές τρομακτικές πληροφορίες κρυμμένες στις ετικέτες διατροφής τους.

«Διαβάστε τις ετικέτες και αποφύγετε τις πολύ επεξεργασμένες μπάρες. Πηγαίνετε για granola ή ενεργειακά μπαρ που περιέχουν λιγότερο από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα», λέει η Fisher. «Προτιμώ τις μπάρες που έχουν λίγα συστατικά και βασίζονται κυρίως σε καρύδια για μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών.»

Ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά συχνά ενισχύονται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά σας.

Ένα ενεργειακό ποτό  των 450ml μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τις ορμόνες του στρες που διατρέχουν το σώμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association. “Αυτό θα μπορούσε να προδιαθέτει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων – ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους”, δήλωσε ένας από τους ερευνητές στο Mayo Clinic.

Αυτές ήταν οι χειρότερες τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε!