Ιταλική Κουζίνα

Πουτίγκα σοκολάτας

Πουτίγκα σοκολάτας

Πουτίγκα σοκολάτας: Μια ιταλική συνταγή για ένα τέλειο επιδόρπιο! Αυτή η πλούσια και νόστιμη πουτίγκα σοκολάτας φτιάχνεται με μια κλασική ιταλική μέθοδο που αποκαλούν “budino”. Η πουτίγκα έχει μια λαμπρή υφή – αρκετά σφιχτή ώστε να παραμένει στο κουτάλι και να κρατά το σχήμα της, αλλά ταυτόχρονα, απαλή, λεία και μεταξένια. Είναι μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της έντονης γεύσης σοκολάτας, με ακριβώς τη σωστή ποσότητα γλυκύτητας, που ολοκληρώνεται με μια μαλακή κρέμα σαντιγί που το ανεβάζει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο απόλαυσης!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Πουτίγκα:
220 γραμμάρια κομμάτια μαύρης σοκολάτας
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
6 μεγάλα αυγά
⅓ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
1 ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
Επικάλυψη:
¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
⅛ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη μαύρη σοκολάτα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε τα κομματάκια σοκολάτας, το αλάτι και το καγιέν σε ένα μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2
Ξεχωρίστε τα αυγά σπάζοντας ένα αυγό στο χέρι σας πάνω από ένα μπολ. Ανοίξτε ελαφρά τα δάχτυλά σας και κουνήστε απαλά το χέρι σας μέχρι να πέσει το ασπράδι στο κάτω μπολ. Μεταφέρετε τον κρόκο σε ένα τηγάνι. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα αυγά. Κρατήστε τα ασπράδια αυγών για άλλη χρήση.

Βήμα 3
Προσθέστε τη ζάχαρη, το γάλα και την κρέμα γάλακτος στους κρόκους των αυγών. Χτυπάμε καλά, σπάζοντας πρώτα τους κρόκους των αυγών, μέχρι να ενωθούν καλά.

Βήμα 4
Τοποθετήστε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια ή μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι σιλικόνης, μέχρι να είναι πολύ ζεστό και πηχτό ώστε να καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού, περίπου για 5 λεπτά. Αν βάλετε ένα ειδικό θερμόμετρο θα πρέπει να δείχνει τουλάχιστον 80 βαθμούς Κελσίου. Βγάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 5
Βάλτε ένα λεπτό κόσκινο πάνω από το μπολ με την κρατημένη σοκολάτα. Σουρώνουμε τη κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεί για 2 λεπτά. Χτυπάμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και η κρέμα να γίνει λεία και γυαλιστερή, περίπου για 2 λεπτά. Προσθέστε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, περίπου για 1 λεπτό.

Βήμα 6
Ρίξτε τη ζεστή κρέμα σοκολάτας σε 6 ποτήρια σερβιρίσματος. Γείρετε κάθε ποτήρι και περιστρέψτε το γύρω-γύρω έτσι ώστε η ζεστή σοκολάτα να καλύψει 1-1,5 εκατοστό παραπάνω στα πλευρά του ποτηριού. Καλύψτε με πλαστικό και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς, τουλάχιστον 3 με 4 ώρες.

Βήμα 7
Βάλτε την κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας για την επικάλυψη σε ένα μεταλλικό μπολ και χτυπήστε μέχρι να πήξει. Ρίξτε την κρέμα του κουταλιού στα ποτήρια, στη συνέχεια γείρετε και περιστρέψτε για να καλύψουν λίγο τα πλαϊνά.

Βήμα 8
Γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!