Ρωσική Κουζίνα

Ρωσική μηλόπιτα

Ρωσική μηλόπιτα

Με αυτή την αυθεντική ρωσική συνταγή μπορείτε να ετοιμάσετε αυτή την καταπληκτική σπιτική μηλόπιτα. Λεπτή, τραγανή κρούστα με γλυκά μήλα με υπέροχη γεύση κανέλας και λεμονιού. Η κανέλα με τα καρύδια προσθέτουν τον ιδιαίτερο τόνο στην έτσι κι αλλιώς λαχταριστή αυτή λιχουδιά. Δοκιμάστε την και απολαύστε την!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

10 μέτρια μήλα – ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
ξύσμα και χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
½ φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 μεγάλο αυγό
1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
⅓ φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο
¼ φλιτζάνι κονιάκ

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί.

Βήμα 2
Βάλτε τις φέτες μήλου με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα λεμονιού, τα καρύδια και την κανέλα μαζί σε ένα ξεχωριστό μπολ.

Βήμα 3
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο μαζί σε ένα άλλο μπολ. Ανακατεύουμε με το αυγό και μετά με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Βήμα 4
Απλώστε με τα χέρια σας τη ζύμη πάνω από το έτοιμο ταψί. Πρέπει να είναι λεπτό στρώμα ζύμης. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το μείγμα καρυδιού πάνω από τη ζύμη και πιέστε το με τα χέρια σας. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου από πάνω.

Βήμα 5
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Βήμα 6
Ενώ ψήνεται η τάρτα, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε φούρνο μικροκυμάτων ή στην κουζίνα μέχρι να αποκτήσει μια υγρή σύσταση, περίπου για 1 λεπτό.

Βήμα 7
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αλείφουμε με τη ζεστή μαρμελάδα. Ξαναβάλτε την στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να δέσει, για 15 με 20 λεπτά ακόμα.

Βήμα 8
Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε το κονιάκ σε μια κουτάλα, το ανάβουμε προσεκτικά με ένα σπίρτο και περιχύνουμε όλη την τάρτα. Το αλκοόλ θα καεί.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Μπορείτε να ανεβάσετε τη φωτιά στους 190 βαθμούς) μετά τα πρώτα 30 λεπτά ψησίματος, αν θέλετε.

Η χρήση κονιάκ είναι προαιρετική.

Καλή όρεξη!