Φιλιππινέζικη Κουζίνα

Φιλιππινέζικο κέικ καρύδας-ρυζιού με μωβ μαρμελάδα ube bibingka

Φιλιππινέζικο κέικ καρύδας-ρυζιού με μωβ μαρμελάδα ube bibingka

Μια πολύ ιδιαίτερη φιλιππινέζικη συνταγή για κέικ καρύδας με μωβ μαρμελάδα ube bibingka. Ενα γλυκό που παρασκευάζεται από ένα είδος κολλώδους ρυζιού και από άλλα συστατικά, όπως μαρμελάδα, καρύδα, ζάχαρη μοσχοβάδο και άλλα. Η μωβ μαρμελάδα δίνει το λαμπερό χρώμα σε αυτό το εντυπωσιακό γλυκό. Το ρύζι μετατρέπεται σε πολτό και ύστερα πλάθεται στο επιθυμητό σχήμα. Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 φύλλα μπανάνας
σπρέι μαγειρικής
1 ⅔ φλιτζάνια γλυκό κολλώδες ρυζάλευρο
1 ¼ φλιτζάνι ρυζάλευρο
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
½ βάζο (350 γραμμάρια) μαρμελάδα ube
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα ube (προαιρετικό)
⅔ φλιτζάνι macapuno (διατηρημένα κορδόνια νεαρής καρύδας)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
¼ φλιτζάνι ακατέργαστη ζάχαρη μοσχοβάδο
2 κουταλιές της σούπας ψημένη καρύδα σε νιφάδες (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ταψί με φύλλα μπανάνας ή λαδόκολλα και ψεκάζουμε με μαγειρικό σπρέι.

Βήμα 2
Χτυπάμε το ρυζάλευρο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και μετά ανακατεύουμε με το νερό και το γάλα καρύδας. Προσθέστε την μαρμελάδα και το εκχύλισμα ube. Ρίξτε τα μακαπούνο και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μοσχοβάδο. Ρίξτε τα στο έτοιμο ταψί.

Βήμα 3
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν, περίπου για 35 λεπτά. Αλείψτε το πάνω μέρος με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και στη συνέχεια ψήστε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο, περίπου 20 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4
Λιώστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη μοσχοβάδο. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με το μείγμα καρύδας, σκεπάζοντας ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει, τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 5
Χρησιμοποιήστε τα φύλλα μπανάνας για να βγάλετε το mochi από το τηγάνι. Κόβουμε σε 25 μικρά τετράγωνα. Κόψτε τα τετράγωνα διαγώνια σε τρίγωνα.

Καλή όρεξη!