Χορτοφαγικά κεφτεδάκια λαχανικών με κάρυ: Μια ινδική συνταγή για ένα υπέροχο και πανεύκολο πιάτο, που με μικρές αλλαγές (χρησιμοποιώντας μόνο λάδι αντί για βούτυρο και χρησιμοποιώντας κρέμα καρύδας αντί για γιαούρτι), γίνεται ένα καταπληκτικό χορτοφαγικό πιάτο. Ενα νόστιμο και χορταστικό πιάτο, που είναι έτοιμο σε μόλις 30 λεπτά. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
3 λοβούς πράσινου κάρδαμου
2 ολόκληρα γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας
1 φύλλο δάφνης
½ κρεμμύδι, τριμμένο
1 κομμάτι (5 εκατοστά) ρίζα τζίντζερ, ξεφλουδισμένη και τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 κονσέρβα (400 γραμμάρια) ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ φλιτζάνι γιαούρτι
24 κατεψυγμένα κεφτεδάκια λαχανικών χωρίς κρέας
¼ φλιτζάνι ζεστό νερό
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου, τους λοβούς κάρδαμου, τα ολόκληρα γαρίφαλα, το ξύλο κανέλας και το φύλλο δάφνης. Μαγειρέψτε μέχρι τα μπαχαρικά να καβουρδιστούν ελαφρώς, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να αρχίσει να ροδίζει, περίπου για 5 λεπτά.
Βήμα 2
Ρίξτε τις ντομάτες σε κύβους, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το κύμινο, το garam masala, το καγιέν και το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει απαλά. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέστε τα κατεψυγμένα κεφτεδάκια λαχανικών. Ρίξτε ζεστό νερό για να αραιώσει ελαφρά η σάλτσα. Ξαναβράζετε το μείγμα και μαγειρεύετε, με καπάκι, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ζεσταθούν τα κεφτεδάκια λαχανικών, για 10 με 15 λεπτά.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Τα κεφτεδάκια λαχανικών είναι vegan, οπότε μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό ένα vegan κάρυ χρησιμοποιώντας μόνο λάδι αντί για βούτυρο και χρησιμοποιώντας κρέμα καρύδας αντί για γιαούρτι.
Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε το πιπέρι καγιέν. Και χωρίς αυτό, το πιάτο εξακολουθεί να είναι πολύ νόστιμο.
Καλή όρεξη!