Ελληνική Κουζίνα

Ελληνικό παστίτσιο

Ελληνικό παστίτσιο

Ελληνικό παστίτσιο: Το πιο διάσημο και αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα πιάτο που δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι, ενώ είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά στα εστιατόρια σε όλους τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, ιδίως το καλοκαίρι! Η προετοιμασία του μοιάζει δύσκολη, αλλά με λίγη εξάσκηση και επανάληψη θα σας φανεί παιχνιδάκι. Το τελικό εντυπωσιακό και πεντανόστιμο αποτέλεσμα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2-1/2 φλιτζάνια ζυμαρικά πένες άψητα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
3/4 του κιλού κιμά από μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτί (420 γραμμάρια) σάλτσα ντομάτας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
Μπεσαμέλ:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε κύβους
2/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4 φλιτζάνια γάλα 2%.
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα

Εκτέλεση της συνταγής

Βήμα 1
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ρίξτε το βούτυρο. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα. Μεταφέρετέ τα σε ένα λαδωμένο ταψί.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαγειρέψτε τον μοσχαρίσιο κιμά και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι ο κιμάς να μην είναι πλέον ροζ, σπάζοντας τον κιμά σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε 2 λεπτά ακόμη. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, το αλάτι και την κανέλα. Απλώστε όλα με ένα κουτάλι πάνω από τα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε με 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα.
Βήμα 3
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα. Τα αφήνουμε να βράσουν. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
Βήμα 4

Σε ένα μικρό μπολ, σε μια μικρή ποσότητα μείγματος κάθε φορά προσθέστε και χτυπήστε ένα-ένα τα αυγά. Βάλτε τα όλα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Περιχύνουμε πάνω στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 5
Ψήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά και μετά, ακάλυπτα για άλλα 30-40 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσουν.

Καλή όρεξη!