Μεξικάνικη Κουζίνα

Μεξικάνικο κοτόπουλο εμπανάδας

Μεξικάνικο κοτόπουλο εμπανάδας

Με αυτή την κλασσική μεξικάνικη συνταγή, αυτό το τραγανό ψημένο κοτόπουλο εμπανάδας σερβίρεται φανταστικά με καπνιστή ντομάτα και τσίλι, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα ή τσάτνεϊ που αγοράσατε στο εμπόριο. Το τυρί mexican style είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός τυριών μοτσαρέλα, τσένταρ και κόλμπυ που λιώνει γρήγορα και αναδεικνύει τις γεύσεις εμπνευσμένες από το Μεξικό. Ιδανικό για τάκος, νάχος, εντσιλάδας και μπουρίτος.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ CHILLI
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
½ μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 κουτάκι καπνιστή πάπρικα
¼ κουτάκι πιπέρι καγιέν
400 γραμμάρια κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουτάκι θαλασσινό αλάτι
ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 (150 g) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μικρή (150 g) κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
500 γραμμάρια κιμά κοτόπουλου
1 φακελάκι (30 γραμμάρια) μείγμα μπαχαρικών taco
1 βάζο (200 γραμμάρια) μέτρια σάλτσα τάκο
125 γραμμάρια κόκκους καλαμποκιού, στραγγισμένους και ξεπλυμένους
Αλάτι και πιπέρι
1 σακουλάκι 150 γραμμάρια τυρί mexican style
6 φύλλα παγωμένη σφολιάτα, μερικώς αποψυγμένα
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση της συνταγής:

ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ CHILLI
Βήμα 1
Για να κάνετε το τσίλι της ντομάτας, ζεστάνετε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε την καπνιστή πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα
Βήμα 2
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να γίνει να γίνει παχύρρευστο. Αφήστε να κρυώσει τελείως τελείως και σερβίρετε με εμπανάδας

ΕΜΠΑΝΑΔΑΣ
Βήμα 1
Εν τω μεταξύ, για να φτιάξετε τη γέμιση εμπανάδας, ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας να σπάσουν οι σβώλοι για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να αλλάξει το χρώμα. Προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών taco και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να μυρίσει
Βήμα 2
Προσθέστε τη σάλτσα και το καλαμπόκι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για 1 έως 2 λεπτά, ή μέχρι να ενωθούν και να ζεσταθούν. Αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρετε σε ένα μπολ. Το κρυώνουμε και μετά το βάζουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο, μέχρι να κρυώσει. Προσθέστε το τυρί μεξικάνικου στυλ
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C / 200°C με αέρα. Λαδώνουμε και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τρία ταψιά φούρνου
Βήμα 4
Τοποθετήστε ένα φύλλο ζύμης σε καθαρό πάγκο. Χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό κόφτη 10 εκ. κόψτε 5 γύρους. Πετάξτε τα υπολείμματα. Τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε γύρου ζύμης
Βήμα 5
Αλείφουμε τις άκρες με λίγο νερό. Διπλώστε για να κλείσετε τη γέμιση και στερεώστε τις άκρες μεταξύ τους πιέζοντας τις άκρες μεταξύ τους με ένα πιρούνι για να σφραγιστούν. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τη γέμιση
Βήμα 6
Τοποθετήστε τα εμπανάδας στα έτοιμα ταψιά. Αλείψτε τις κορυφές με αυγό. Ψήστε δύο ταψιά για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και η ζύμη να γίνει τραγανή. Βγάζουμε από τον φούρνο. Επαναλάβετε με το τρίτο ταψί
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο με καπνιστό τσάτνεϊ τσίλι

Συμβουλές:
Τα μαγειρεμένα εμπανάδας διατηρούνται έως και τρεις ημέρες, αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή κατεψυγμένες για έως και δύο μήνες
Αποθηκεύστε τη γέμιση σε σφραγισμένο δοχείο και ψύξτε για έως και μία εβδομάδα
Αν δεν φτιάχνετε τη γέμιση, μπορείτε να σερβίρετε με μαγιονέζα ή το αγαπημένο σας τσάτνεϊ

Καλή όρεξη!