Γαλλική Κουζίνα

Γαλλική τάρτα μήλου

Γαλλική τάρτα μήλου

Γαλλική τάρτα μήλου: Ψάχνετε για ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο για ένα δείπνο; Αν έχετε χρόνο, αξίζει να φτιάξετε με αυτή την αυθεντική συνταγή της γαλλικής κουζίνας μια καταπληκτική τάρτα μήλου. Ενα υπέροχο και λαχταριστό κλασικό γλυκό, που θα σας αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Απολαύστε την!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη:
125 γραμμάρια βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
200 γραμμάρια αλεύρι απλό, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
1 κουταλιά της σούπας ψιλή ζάχαρη
1 αυγό, χτυπημένο
Για τη γέμιση και την επικάλυψη:
1 ¾ κιλό (περίπου 12) μήλα
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
25 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
ζάχαρη άχνη, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Για τη ζύμη, ανακατέψτε το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ μέχρι να γίνει εύθρυπτο. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη και στη συνέχεια πλάθουμε σε μια μπάλα. Καλύψτε και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά (μπορεί να διατηρηθεί παγωμένο για δύο ημέρες).

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200C. Ανοίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου ενός κέρματος και στρώσετε μια φόρμα για τάρτα, αφήνοντας λίγο να προεξέχει. Στρώστε με ένα δίσκο λαδόκολλας αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει τις άκρες και γεμίστε με μερικά φασόλια για βάρος (χρησιμοποιήστε αποξηραμένο ρύζι ή φακές αν δεν έχετε φασόλια ψησίματος). Ψήνουμε για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι να γίνει μπισκότο η ζύμη. Κόψτε κάθε ζύμη που προεξέχει με ένα οδοντωτό μαχαίρι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3
Εν τω μεταξύ, πάρτε τέσσερα από τα μήλα, ξεφλουδίστε τα, βγάλτε τον πυρήνα και ψιλοκόψτε τα. Τα βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα με 2 κουταλιές της σούπας νερό, όλη τη ζάχαρη εκτός από 1 κουταλιά της σούπας και το κονιάκ (προαιρετικά). Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και προσθέτοντας περισσότερο νερό αν χρειάζεται, μέχρι τα μήλα να γίνουν πουρές. Δοκιμάστε το μείγμα και προσθέστε ζάχαρη, αν χρειάζεται.

Βήμα 4
Ανοίξτε το φούρνο στους 210 C. Ξεφλουδίστε και κόψτε τα υπόλοιπα μήλα στη μέση και μετά κόψτε σε φέτες ίσου μεγέθους. Απλώστε τον πουρέ μήλου πάνω από τη βάση της θήκης για τάρτα και στη συνέχεια τακτοποιήστε τις φέτες μήλου σε προσεγμένους, ομόκεντρους κύκλους, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά. Αλείφουμε τα μήλα με βούτυρο, μετά ρίχνουμε από πάνω την 1 κουταλιά ζάχαρη που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 5
Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό. Όταν τελειώσει το ψήσιμο της τάρτας, γλασάρουμε γενναιόδωρα με τη μαρμελάδα και μετά αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σερβίρετε ζεστή ή κρύα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, αν προτιμάτε.

Καλή όρεξη!