Ινδικό κοτόπουλο με μπαχαρικά: Μια χαρακτηριστική παραδοσιακή συνταγή της ινδικής κουζίνας. Χρησιμοποιείστε την αν θέλετε να ξεφύγετε από τα καθημερινά και τα συνηθισμένα, και ετοιμάστε εύκολα και γρήγορα αυτό το υπέροχο, νόστιμο, αρωματικό και χορταστικό πιάτο. Σερβίρετέ το με αφράτο ρύζι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
50 γραμμάρια πράσινα τσίλι (περίπου 3 μεγάλα)
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
1 κομμάτι (5 εκατοστά) φρέσκια ρίζα τζίντζερ
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
1 πλήρες ελληνικό γιαούρτι (200 γραμμάρια)
2 μέτρια κρεμμύδια
8 μπούτια κοτόπουλου, με τα κόκαλα (συνολικό βάρος περίπου 800 γραμμάρια με 1 κιλό)
2 κουταλιές της σούπας φυστικέλαιο ή καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές της σούπας σπόροι μάραθου
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 κουτάλι της σούπας βούτυρο Χυμό από 1 λάιμ
Γαρνίρισμα τσίλι-τζίντζερ, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Πριν ξεκινήσετε το κοτόπουλο, φτιάξτε τη γαρνιτούρα τσίλι-τζίντζερ. Κόψτε το τσίλι το τζίντζερ σε πολύ λεπτές λωρίδες. Βάζουμε όλες τις λωρίδες σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο χυμό λάιμ και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 2
Κόψτε κατά μήκος τα πράσινα τσίλι και, στη συνέχεια, αφαιρέστε τους σπόρους ξύνοντάς τους με ένα κουταλάκι του γλυκού. Μπορεί να θέλετε να φοράτε λαστιχένια γάντια για αυτή τη δουλειά – οι καυτεροί σπόροι μπορούν να δώσουν στα δάχτυλα ένα πραγματικό τσίμπημα τσίλι. Κόβουμε τα κοτσάνια, κόβουμε τα τσίλι σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο και προσθέστε το στα τσίλι. Κάντε το ίδιο με το τζίντζερ.
Βήμα 3
Ρίξτε τα φύλλα από τον κόλιανδρο στο μπλέντερ καθώς προχωράτε (κρατήστε τα κοτσάνια για τη γαρνιτούρα). Βάλτε το γιαούρτι και χτυπήστε τα όλα να γίνουν πουρές. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά και μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε το μπλέντερ μερικές φορές για να ξύσετε όλο υλικό από τα πλάγια – μια λαστιχένια σπάτουλα θα κάνει αυτή τη δουλειά πολύ πιο εύκολη.
Βήμα 4
Καθαρίζουμε, κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Τραβήξτε την πέτσα από το κοτόπουλο, χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας για να σας βοηθήσει να το πιάσετε καλά. Βάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί – όταν ρίξετε έναν ή δύο σπόρους μπαχαρικών θα πρέπει να τσιγαριστούν. Ρίξτε τους σπόρους μάραθου και κύμινου και αφήστε τους να ραγίσουν και να σκάσουν για 10-20 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας όλη την ώρα για να μην καούν. Είναι έτοιμα όταν βγαίνει μια υπέροχη μυρωδιά από ζεστούς ξηρούς καρπούς. Αν το λάδι αρχίσει να καπνίζει, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βήμα 5
Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει, μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Ανακατέψτε για να αναμειχθούν τα κρεμμύδια και οι σπόροι μπαχαρικών και στη συνέχεια μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να λιώσουν απαλά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Ανακατέψτε τα πότε-πότε, αλλά μην τα ανακατεύετε πολύ συχνά γιατί δεν θα πάρουν χρώμα.
Βήμα 6
Σπρώξτε τα κρεμμύδια στη μία πλευρά του τηγανιού και στη συνέχεια προσθέστε τα μπούτια του κοτόπουλου με λεία πλευρά προς τα κάτω. Δυναμώνουμε τη φωτιά μεταξύ μέτριας και δυνατής και τηγανίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 15-20 λεπτά και θα χρειαστεί να γυρίσετε τα κομμάτια στη μέση του χρόνου ψησίματος (μια λαβίδα είναι καλή για αυτό). Παρακολουθήστε προσεκτικά μήπως τα κρεμμύδια αρχίσουν να ροδίζουν πολύ – αν μαλακώσουν, τοποθετήστε τα πάνω από το κοτόπουλο.
Βήμα 7
Ρίξτε λίγο από το μείγμα γιαουρτιού και μαγειρέψτε μέχρι να εξαφανιστεί – επαναλάβετε βάζοντας μια κουταλιά κάθε φορά. Χτυπήστε 150 ml κρύο νερό στο μπλέντερ για να πάρετε και τα τελευταία κομμάτια του μείγματος και προσθέστε τα στο τηγάνι με μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει, ξύνοντας τυχόν τραγανά κομμάτια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλότερο σημείο και σκεπάζουμε καλά το τηγάνι. Σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι τρυφερό όταν τρυπηθεί, ανακατεύοντας και γυρίζοντας μέχρι τη μέση του χρόνου ψησίματος και προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν η σάλτσα είναι πολύ στεγνή. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένα κοτσάνια κόλιανδρου και λίγη γαρνιτούρα τσίλι (το υπόλοιπο το βάζουμε σε ένα μπολ στο τραπέζι).
Καλή όρεξη!