Vegan Χριστουγεννιάτικο κέικ: Δείτε αυτή την πανέμορφη vegan συνταγή για ένα γιορταστικό γλυκό. Αντικαταστήστε τα αυγά με σπόρους τσία σε αυτό το vegan παραδοσιακό κέικ Χριστουγέννων. Το λάδι καρύδας προσθέτει μια υπέροχη γεύση και διατηρεί το κέικ υγρό. Το ανάμεικτο μπαχαρικό, που χρησιμοποείται εδώ, έχει κυρίως κανέλα, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι και χαρίζει απίστευτα αρώματα. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από σταφίδες, σουλτανίνες, κεράσια, κράνμπερι, δαμάσκηνα ή σύκα)
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
150 ml ρούμι, συν επιπλέον για πότισμα
250 γραμμάρια λάδι καρύδας
200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας σπόρους τσία
175 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια αμύγδαλα, αλεσμένα
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού ανάμεικτο μπαχαρικό
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
100 γραμμάρια αμύγδαλα σε νιφάδες
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα, τα ξύσματα και το χυμό, το ρούμι, το λάδι καρύδας και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει για 30 λεπτά.
Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 C. Στρώστε μια βαθιά φόρμα για κέικ 20 εκατοστών με μια διπλή στρώση λαδόκολλας ψησίματος και στη συνέχεια τυλίξτε μια διπλή στρώση εφημερίδας γύρω από το εξωτερικό, δένοντάς την με σπάγκο για να σταθεροποιηθεί. Ανακατέψτε τους σπόρους τσία με 150 ml νερό. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά μέχρι να γίνει πηκτό και παχύρρευστο.
Βήμα 3
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα των φρούτων, μαζί με το μείγμα των σπόρων τσία και ανακατέψτε τα καλά. Βάλτε τα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει, ισιώστε το επάνω μέρος με ένα κουτάλι και ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 2 ώρες.
Βήμα 4
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, του ανοίγετε τρύπες με ένα σουβλάκι και ρίχνετε με κουτάλι 2 κουταλιές της σούπας ρούμι. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα.
Βήμα 5
Για να το αποθηκεύσετε, βγάλτε τη λαδόκολλα ψησίματος και στη συνέχεια τυλίξτε το καλά σε μεμβράνη. Ποτίζετε το κέικ με 1-2 κουταλιές της σούπας ρούμι κάθε δεκαπενθήμερο, μέχρι να το παγώσετε. Μην ποτίζετε με ρούμι την τελευταία εβδομάδα για να δώσετε στην επιφάνεια την ευκαιρία να στεγνώσει πριν το γλάσο.
Καλή όρεξη!