Δείτε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή της αγγλικής κουζίνας και μαγειρέψτε σούπα με μπιζέλι και ζαμπόν. Μια κομψή σούπα, που συνδυάζει ιδανικά τον αρακά -φρέσκο και κατεψυγμένο- με καπνιστά κομμάτια τριμμένου ζαμπόν. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται κάνουν την γεύση και την υφή της σούπας ανεπανάληπτη. Ιδανικό για ορεκτικό ή ζεστό μεσημεριανό γεύμα. Θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό ζαμπόν
200 γραμμάρια αρακά, μουλιασμένο όλη τη νύχτα
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 καρότα, χοντροκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1 κοτσάνι σέλινο, χοντροκομμένο
300 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
ψωμί και βούτυρο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα πολύ μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ζαμπόν με 2 λίτρα νερό και το αφήνουμε να βράσει. Αφαιρέστε το από τη φωτιά και στραγγίστε το νερό – αυτό βοηθά να απαλλαγείτε από λίγη από την αλμύρα. Ξαναβάλτε άλλα 2 λίτρα κρύο νερό και αφήνετε να βράσει ξανά. Βάλτε μέσα τα πάντα εκτός από τον κατεψυγμένο αρακά και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 1½-2½ ώρες, συμπληρώνοντας το νερό όπως και όποτε χρειάζεται, στο ίδιο επίπεδο που ξεκίνησε. Καθώς το ζαμπόν μαγειρεύεται και μαλακώνει, μπορείτε να το κόψετε στη μέση αν θέλετε, ώστε να βυθιστεί όλο κάτω από το υγρό. Όταν το ζαμπόν είναι αρκετά τρυφερό για να κοπεί σε φέτες, είναι έτοιμο.
Βήμα 2
Βγάλτε το ζαμπόν, ξεφλουδίστε και πετάξτε τη πέτσα. Όσο είναι ακόμα ζεστό, ψιλοκόψτε το κρέας. Αφαιρέστε τη δάφνη από τη σούπα και ρίξτε τα κατεψυγμένα μπιζέλια. Σιγοβράζουμε για 1 λεπτό και μετά τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε λίγο νερό αν είναι πολύ πηχτό, και ξαναβάλτε τα στο τηγάνι να ζεσταθούν καλά, εάν έχουν κρυώσει.
Βήμα 3
Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ανακατέψτε τη ζεστή σούπα με το μεγαλύτερο μέρος του ζαμπόν – ξαναζεσταίνετε απαλά αν το είχατε ετοιμάσει από πριν. Σερβίρουμε σε μπολ με το υπόλοιπο ζαμπόν σκορπισμένο από πάνω και τρώμε με ψωμί και βούτυρο.
Καλή όρεξη!