Μια συνταγή της ελληνικής κουζίνας για παραδοσιακούς πατατοκεφτέδες με τυρί και ελληνική σαλάτα. Φέρτε λίγη καλοκαιρινή λιακάδα στην κουζίνα σας με αυτούς τους λαχταριστούς και πεντανόστιμους πατατοκεφτέδες, που σερβίρονται με ελληνική σαλάτα. Τα βότανα προσθέτουν άφθονο άρωμα και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C και σίδηρο. Απολαύστε τους!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τους πατατοκεφτέδες:
λίγες σταγόνες κραμβέλαιο, για το ταψί
700 γραμμάρια πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 λεμόνι, όλο το ξύσμα και τον μισό χυμό
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια φέτα ,θρυμματισμένη
1 μεγάλο αυγό
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Για τη σαλάτα:
320 γραμμάρια ντομάτες, κομμένες σε φέτες
1 αγγούρι (περίπου 320 γραμμάρια), κομμένο σε κύβους
1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
12 ελιές Καλαμών, τεμαχισμένες
1-2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C και λαδώνουμε ένα αντικολλητικό ταψί. Βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει, ρίξτε τις πατάτες και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε πολύ καλά, μετά τις ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και τις πολτοποιούμε με πολύ μαύρο πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το δυόσμο και 2 κουταλιές της σούπας από το μαϊντανό. Ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε καλά τη φέτα.
Βήμα 2
Σπάμε το αυγό σε ένα ρηχό μπολ και μετά, σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, την πάπρικα και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό. Πλάθετε το μείγμα της πατάτας σε οκτώ κεφτεδάκια, στη συνέχεια αλείφετε προσεκτικά με το αυγό και μετά με το μείγμα με το αλεύρι. Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια στο ταψί και ψήστε για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι παλέτας για να τα αναποδογυρίσετε προσεκτικά και να ψήσετε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 3
Για την σαλάτα, απλά ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά, κρατώντας μόνο το λεμόνι και το λάδι, που τα ρίχνουμε λίγο πριν σερβίρουμε. Ετσι, μπορείτε να κρατήσετε λίγη σαλάτα για άλλη μια μέρα, ρίχνοντας τότε το ανάλογο λάδι και λεμόνι λίγο πριν σερβίρετε.
Βήμα 4 Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με την σαλάτα, ρίχνοντας στην σαλάτα το λεμόνι και το λάδι λίγο πριν σερβίρουμε. Μπορείτε να τα διατηρήσετε, σκεπασμένα, έως και δύο ημέρες στο ψυγείο. Για να τα ξαναζεστάνετε, τα ψήνετε σε ταψί στους 200C για 15-20 λεπτά.
Καλή όρεξη!