Τα scones είναι μικρά γλυκά ψωμάκια, πολύ συνηθισμένα στην αγγλική κουζίνα, που μοιάζουν κάπως με κέϊκ, ή με αφράτο ψωμάκι, ή με τσουρέκι και συνοδεύουν παραδοσιακά τσάι των Βρετανών. Οι σπόροι nigella, που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συνταγή, είναι γνωστοί και ως μαύρο κύμινο, και προέρχονται από τους λοβούς ενός ετήσιου ανθοφόρου φυτού (nigella sativa) της νότιας Ασίας. Χρησιμοποιείστε λοιπόν αυτή την αγγλική συνταγή για να κάνετε αυτά τα γνήσια βρετανικά τραγανά scones κοτόπουλου, που θα σας ενθουσιάσουν!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
225 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και επιπλέον για το πασπάλισμα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
140 γραμμάρια βούτυρο κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
150 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας σπόρους nigella
1 αυγό, χτυπημένο
Για τη γέμιση:
3 μαγειρεμένα στήθη κοτόπουλου, ψιλοκομμένα ή τριμμένα
100 γραμμάρια τσάτνεϊ μάνγκο
2 κουταλιές της σούπας ήπια σκόνη κάρυ
150 γραμμάρια γιαούρτι
75 γραμμάρια μαγιονέζα
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
χυμό από ½ λεμόνι
½ αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λωρίδες
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση της συνταγής:
ΒΗΜΑ 1
Πρώτα, φτιάξτε τα scones. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Ρίξτε το βούτυρο και τρίψτε το αλεύρι με τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψιλή φρυγανιά. Προσθέστε το γάλα και τους σπόρους nigella και χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα για να ανακατέψετε τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη.
ΒΗΜΑ 2
Ακουμπήστε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας σας και ζυμώστε για λίγο να ενσωματωθούν τυχόν ψίχουλα. Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1,5 εκατοστού. Χρησιμοποιήστε ένα κουπ πατ (τσέρκι) 7 εκατοστών για να κόψετε 12 κύκλους – ίσως χρειαστεί να συνδυάσετε τα κομμάτια μαζί και να τα ξανατυλίξετε για να φτιάξετε και τα 12. Τοποθετήστε τα στο ταψί, αλείψτε τις κορυφές με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήστε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν όσο ετοιμάζετε τη γέμιση.
ΒΗΜΑ 3
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το κοτόπουλο, το τσάτνεϊ μάνγκο, τη σκόνη κάρυ, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τα βότανα, το χυμό λεμονιού και λίγο καρύκευμα. Αφήστε να κρυώσουν μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.
ΒΗΜΑ 4
Για να σερβίρετε, χαράξτε τα scones και φτιάξτε σάντουιτς με το κοτόπουλο, το αγγούρι και το κόκκινο κρεμμύδι. Αν θέλετε, στερεώνετε τα scones με ένα σουβλάκι.
Καλή όρεξη!