Ινδική Κουζίνα

Matar paneer

Matar paneer

Το matar paneer, γνωστό και ως muttar paneer και mutter paneer, είναι ένα μοντέρνο πιάτο της ινδικής κουζίνας σε στιλ εστιατορίου, χορτοφαγικό, που αποτελείται από μπιζέλια και ινδικό τυρί paneer σε σάλτσα με βάση την ντομάτα, καρυκευμένο με garam masala. Σερβίρεται συχνά με ρύζι και ινδικό ψωμί.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
225 γραμμάρια ινδικό τυρί πάνερ, κομμένο σε κύβους 3 εκ.
2,5 εκ. κομμάτι τζίντζερ, τριμμένο
1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 πράσινο τσίλι, κομμένο σε φέτες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή ½ κονσέρβα 400g κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες)
150 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
1 μικρό πακέτο κόλιανδρο, χοντροκομμένο
ψωμί naan, ψωμάκια roti ή ρύζι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Ρίξτε το τυρί πάνερ και στη συνέχεια χαμηλώστε λίγο τη φωτιά. Τηγανίζουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει στις άκρες, στη συνέχεια αναποδογυρίστε το και ροδίσει από κάθε πλευρά – το πάνερ θα ροδίσει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε, οπότε μην απομακρυνθείτε. Βγάζουμε το πάνερ από το τηγάνι και το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

ΒΗΜΑ 2

Βάλτε το τζίντζερ, το κύμινο, τον κουρκουμά, τον αλεσμένο κόλιανδρο και το τσίλι στο τηγάνι και τηγανίστε τα όλα για 1 λεπτό. Προσθέστε τις ντομάτες, πολτοποιώντας τις με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και σιγοβράστε τα πάντα για 5 λεπτά μέχρι να μυρίσει η σάλτσα. Προσθέστε λίγο νερό αν είναι πολύ πηχτό. Αλατοπιπερώστε καλά. Προσθέστε τον αρακά και σιγοβράστε για άλλα 2 λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε μέσα το τυρί πάνερ και πασπαλίστε από πάνω το garam masala. Μοιράστε σε δύο μπολ, προσθέστε φύλλα κόλιανδρου και σερβίρετε με ψωμί naan, ρότι ή ρύζι.

Καλή όρεξη!