Αγγλική πίτα με κοτόπουλο και ζαμπόν: Αν λαχταρήσατε μια διαφορετική κρεατόπιτα, δοκιμάστε αυτή την εξαιρετική συνταγή της αγγλικής κουζίνας. Χωρίς πολλή προετοιμασία και κόπο, θα κάνετε μια νόστιμη, λαχταριστή και χορταστική κρεατόπιτα με ένα τέλειο συνδυασμό κοτόπουλου και ζαμπόν. Ιδανική να την απολαύσετε με την παρέα σας μετά από μια κουραστική μέρα!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
6 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, κομμένα σε κύβους
3 καρότα, ψιλοκομμένα
3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
2 κοτσάνια σέλινου, ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό
850 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου
50 γραμμάρια βούτυρο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
50 γραμμάρια αλεύρι
300 ml γάλα
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 λεπτές φέτες ζαμπόν, κομμένες σε λωρίδες
1 συσκευασία (500 γραμμάρια) έτοιμη ζύμη
1 αυγό
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο τηγάνι με τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, το μισό θυμάρι και τα καρυκεύματα. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε απαλά για 15 λεπτά. Βάλτε ένα τρυπητό πάνω από ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το περιεχόμενο του τηγανιού και αφαιρέστε το θυμάρι. Κρατήστε από τον ζωμό τα 600 ml (το υπόλοιπο μπορεί να καταψυχθεί).
Βήμα 2
Ξεπλύνετε το τηγάνι, ξαναβάλτε το στη φωτιά και λιώστε το βούτυρο. Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και μετά τον κρατημένο ζωμό και ανακατεύουμε για να γίνει μια λεία πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για άλλα 2 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο θυμάρι, το χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε κατά τις προτιμήσεις μας.
Βήμα 3
Βάλτε το κοτόπουλο, τα λαχανικά και το ζαμπόν σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος 2,2 λίτρων, κατά προτίμηση με χείλος. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.
Βήμα 4
Ανοίξτε τη ζύμη στο ταψί ώστε να είναι περίπου 5 εκατοστά μεγαλύτερη από το πλαϊνό του ταψιού. Κόψτε μια λωρίδα 2,5 εκατοστών από όλο το γύρο της ζύμης. Αλείφουμε το χείλος του ταψιού με αυγό και πιέζουμε τη λωρίδα γύρω-γύρω. Αλείφουμε με αυγό και κολλάμε τη ζύμη πάνω σε αυτό, πιέζοντας τις άκρες να σφραγιστούν καλά. Κόψτε την ζύμη που περισσεύει και μετά πατήστε την άκρη της ζύμης ολόγυρα με ένα πιρούνι. Κάντε 4 μικρές σχισμές στο κέντρο. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί και να ροδίσει. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!