Ελληνικό Πάσχα: Το μυαλό όλων μας πάει αυτόματα στο πιο γνωστό πασχαλινό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Με αυτή την συνταγή θα τηρήσετε την παράδοση κάνοντας ένα αργοψημένο ελληνικό πασχαλινό αρνάκι με λεμόνια, ελιές και δάφνη, αλλά και θα χαρίστε στους καλεσμένους σας ένα υπέροχο και ακαταμάχητο μεσημεριανό γεύμα της Κυριακής. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 βολβός σκόρδου, χωρισμένος σε σκελίδες, μισές ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες, μισές με την φλούδα
8-10 φρέσκα φύλλα δάφνης
3 λεμόνια, κομμένα στα τέσσερα κατά μήκος
2 ½ κιλό αρνίσιο μπούτι
50 ml ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συν 4 κουταλιές της σούπας για τις πατάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος
140 γραμμάρια ελληνικές πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
125 ml κόκκινο ή ξηρό λευκό κρασί
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 C. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώστε τις σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φλούδα, τα 3 φύλλα δάφνης και τα κομμένα λεμόνια και καλύψτε με 200 ml κρύο νερό. Τοποθετήστε το αρνί από πάνω και περιχύστε παντού πάνω του το ελαιόλαδο.
Βήμα 2
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κόψτε μικρές τομές στο δέρμα του αρνιού και, στη συνέχεια, βάλτε μέσα σε αυτές τις σχισμές το υπόλοιπο σκόρδο (που είναι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες) και τα φύλλα δάφνης.
Βήμα 3
Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο. Χαμηλώνουμε αμέσως τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150C. Αφήνουμε να ψηθεί για 4 ώρες, ξαφρίζοντας το λίπος από τους χυμούς και αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 30 λεπτά ψησίματος.
Βήμα 4
Μετά από 1 ώρα, βάζετε τις φέτες πατάτας σε ένα μεγάλο ταψί, τις αλείφετε με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο με το αρνί για 1,1/2 – 2 ώρες.
Βήμα 5
Μεταφέρετε το ψημένο αρνί σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, τυλίξτε το σφιχτά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά. Ελέγξτε ότι οι πατάτες είναι ψημένες (αν χρειάζεται, δυναμώστε το φούρνο στους 220 C για να τελειώσετε το μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ελιές και το κρασί στους χυμούς μέσα στο ταψί, τις σιγοβράζουμε και τις κρατάμε ζεστές μέχρι να σερβιριστούν. Σερβίρετε το αρνί με τις ελιές και τις πατάτες, με τους χυμούς του κρέατος να περιχυθούν την τελευταία στιγμή.
Καλή όρεξη!