Δοκιμάστε αυτή την κλασσική κινέζικη συνταγή για να μαγειρέψετε κοτόπουλο με ρύζι και πορτοκάλι. Ένα υπέροχο πιάτο με κοτόπουλο και πλούσια σάλτσα γεμάτη με ασιατικά μπαχαρικά που του δίνουν την χαρακτηριστική γεύση του, ενώ το πορτοκάλι προσθέτει την τελική καταπληκτική πινελιά! Συνδυάζεται ιδανικά με ρύζι. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
⅓ φλιτζάνι ζεστό νερό
¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
¼ κουταλάκι του γλυκού κινέζικη σκόνη πέντε μπαχαρικών
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
700 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι άψητο λευκό ρύζι
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ
2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα μπολ, βάλτε μαζί το ζεστό νερό, την καστανή ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τη σάλτσα σόγιας, το κέτσαπ, το λευκό ξύδι, το σκόρδο, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, τη σκόνη πέντε μπαχαρικών και τη φλούδα πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ενωθεί καλά το μείγμα.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε γουόκ σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει εξωτερικά και το εσωτερικό να μην είναι πλέον ροζ, για 10 με 12 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας πάνω στο κοτόπουλο, αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σκεπάζουμε το τηγάνι. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Βήμα 3
Ενώ το κοτόπουλο και η σάλτσα σιγοβράζουν, βάλτε το ρύζι και το νερό να βράσουν σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθεί το υγρό, για 20 με 25 λεπτά. Αφήνουμε το ρύζι στην άκρη και το κρατάμε ζεστό.
Βήμα 4
Χτυπήστε ελαφρά το κορν φλάουερ και τις 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και ρίξτε τα στο κοτόπουλο και τη σάλτσα, μερικά κουταλάκια του γλυκού τη φορά. Αφήνουμε το κοτόπουλο και τη σάλτσα να ψηθούν για περίπου 2 λεπτά ώσπου να πήξουν και μετά σερβίρουμε πάνω από το ζεστό μαγειρεμένο ρύζι, πασπαλισμένο με φρέσκο κρεμμυδάκι.
Καλή όρεξη!