Ενα ξεχωριστό και πεντανόστιμο πιάτο με ψητό κοτόπουλο με λεμόνι, θυμάρι και βούτυρο. Με αυτή την συνταγή της αγγλικής κουζίνας μπορείτε να μαγειρέψετε εύκολα αυτό το λαχταριστό γεύμα. Η επάλειψη του βουτύρου κάτω από την πέτσα βοηθά στο να μαγειρευτεί τέλεια το κοτόπουλο, ενώ τα βότανα προσθέτουν μια υπέροχη γεύση στο σάλτσα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
50 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
1 μάτσο φρέσκο θυμάρι ή λεμονοθύμαρο, με ξεχωριστά τα φύλλα και τα κοτσάνια κρατημένα συν επιπλέον για σερβίρισμα
4 σκελίδες σκόρδο, 1 πολτοποιημένη, οι άλλες 3 αφημένες ολόκληρες αλλά ζουπηγμένες
2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
1 κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό
2 καρότα, χοντροκομμένα
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά της σούπας απλό αλεύρι
250 ml ζωμός κοτόπουλου
σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Σε ένα μικρό μπολ πολτοποιούμε το βούτυρο με το ένα τρίτο των φύλλων θυμαριού, το πολτοποιημένο σκόρδο και το χυμό από μισό λεμόνι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με λίγο καρύκευμα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να χαλαρώσετε το δέρμα του κοτόπουλου μακριά από το στήθος και, στη συνέχεια, σπρώξτε μέσα το μεγαλύτερο μέρος του μείγματος βουτύρου. Τρίψτε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλο το εξωτερικό του κοτόπουλου και μετά γεμίστε την κοιλότητα με τα μισά λεμόνια, τα υπόλοιπα φύλλα και κοτσάνια θυμαριού και το σκόρδο.
Βήμα 3
Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο καρότο, το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης στη βάση ενός μικρού ταψιού. Βάλτε το κοτόπουλο από πάνω, με την πλευρά του στήθους προς τα πάνω, και ψήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 1 ώρα και 30 λεπτά, αλείφοντας με τους χυμούς του βουτύρου μετά από περίπου 40 λεπτά. Όταν το κοτόπουλο αποκτήσει σκούρο χρυσαφί χρώμα και έχει τραγανή πέτσα, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στο ταψί για 5 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια λαβίδα για να τραβήξετε τα λεμόνια, το σκόρδο και το θυμάρι από την κοιλότητα και βάλτε τα μέσα στο ταψί. Ανασηκώνουμε το κοτόπουλο, αφήνοντας τους χυμούς να στραγγίσουν στο ταψί και το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα για να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Βήμα 4
Για να φτιάξετε τη σάλτσα, στύψτε το χυμό από τα ψημένα μισά λεμόνι και πετάξτε τις φλούδες. Τοποθετούμε το ταψί σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε σταδιακά το ζωμό κοτόπουλου και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά. Αν σας αρέσει μια πιο σκούρα σάλτσα, προσθέστε μια κουταλιά σάλτσα σόγιας. Στραγγίζουμε τη σάλτσα σε μια κανάτα και σερβίρουμε με το κοτόπουλο.
Καλή όρεξη!