Γαλλική Κουζίνα

Εύκολο ρατατούι

Εύκολο ρατατούιγ

Εύκολο ρατατούι: Ένα κλασικό φαγητό της γαλλικής κουζίνας χωρίς κρέας, το ρατατούι ψήνεται στο φούρνο με ένα τραγανό στρώμα από πατάτες και τυρί για μοναδική υφή. Αυτή η εκδοχή χρησιμοποιεί λαχανικά που ψήνονται με μυρωδικά και ντομάτα για να δημιουργήσουν ένα πλούσιο, γευστικό στρώμα που καλύπτεται από τυρί και πατάτες που ψήνονται μέχρι να γίνουν τραγανές. Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή για όλους τους φίλους των λαχανικών.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας λάδι
2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους 2 εκ
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους 2 εκ
3 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους 2 εκ
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους 2 εκ
1 κονσέρβα (400 γρ) ντομάτα ψιλοκομμένη
3 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
¼ μοσχοκάρυδο, τριμμένο
150 ml κρέμα γάλακτος
1 μικρό ματσάκι βασιλικός, ψιλοκομμένος
85 γρ γραβιέρα (ή εναλλακτική για χορτοφάγους), τριμμένη
σαλάτα, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια ρηχή κατσαρόλα ή τηγάνι. Ρίξτε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 2 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά (προσθέτοντας λίγο νερό αν το πιάτο φαίνεται στεγνό), μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

ΒΗΜΑ 2

Προσθέστε τις ντομάτες και 4 κουταλιές της σούπας νερό. Αλατοπιπερώστε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

ΒΗΜΑ 3

Εν τω μεταξύ, ρίξτε τις φέτες πατάτας σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και μετά περιχύνουμε με την κρέμα. Ανακατέψτε τα όλα καλά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον βασιλικό. Τοποθετήστε τις φέτες πατάτας πάνω από το ρατατούι, δημιουργώντας ένα σπειροειδές σχέδιο και μετά περιχύστε την κρέμα που έχει απομείνει. Το βάζουμε στο φούρνο, ξεσκέπαστο, για 40 λεπτά.

ΒΗΜΑ 4

Βγάζουμε από το φούρνο και δυναμώνουμε τη φωτιά στους 200 C. Σκορπίζουμε από πάνω τη γραβιέρα και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε με σαλάτα, αν θέλετε.

Καλή όρεξη!