Ιταλική Κουζίνα

Φοκάτσα με πέστο και μοτσαρέλα

Φοκάτσα με πέστο και μοτσαρέλα

Η φοκάτσα είναι πατητό ψωμί, από ζύμη από αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά. Δοκιμάστε αυτή την ιταλική συνταγή και ψήστε πολύ εύκολα ένα φρέσκο και αρωματικό ψωμί φοκάτσα με πέστο και μοτσαρέλα, που είναι ιδανικό ως συνοδευτικό ή ως σνακ. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πέστο ή να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο από κατάστημα. Μερικές πινελιές ελαιόλαδου και αλάτι στην κορυφή της φοκάτσια θα προσθέσουν ακόμη περισσότερη γεύση και υφή στον ψωμί.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

500 γρ αλεύρι, συν λίγο για το πασπάλισμα
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι (7 γραμμάρια) μαγιά
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν λίγο επιπλέον για το περιχύσιμο
125 γρ μοτσαρέλα, θρυμματισμένη
5 κουταλιές της σούπας πέστο
θαλασσινό αλάτι, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το αλάτι. Ανακατεύουμε τη μαγιά σε 325 ml χλιαρό νερό, μετά προσθέστε το μαζί με το λάδι στο αλεύρι και στη συνέχεια ανακατέψτε καλά με μια πλαστική ξύστρα ή με τα χέρια σας. Όταν ενσωματωθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ενώσετε όλα τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης.

ΒΗΜΑ 2

Ακουμπήστε τη ζύμη σε έναν πάγκο εργασίας ελαφρώς πασπαλισμένο με αλεύρι και δουλέψτε τη τραβώντας και τεντώνοντας για τουλάχιστον 10 λεπτά. Προσπαθήστε να βάλετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε. Σε ένα καλά λαδωμένο μπολ βάζετε τη μπάλα της ζύμης που έχετε επεξεργαστεί, τη σκεπάζετε με λίγο ακόμα λάδι και μια πετσέτα ή μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος χωρίς ξηρασία, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

ΒΗΜΑ 3

Τώρα απλώστε τη ζύμη σε ένα ταψί μέχρι να είναι περίπου 20 x 30 εκ. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά στο μισό περίπου, περίπου για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος, καλυμμένο χαλαρά με μια πετσέτα.

ΒΗΜΑ 4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, πιέστε τα δάχτυλά σας μέσα σε αυτήν απαλά για να κάνετε μερικές τρύπες. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά και μετά τη βγάζουμε από το φούρνο. Θρυμματίζουμε και σκορπίζουμε από πάνω τη μοτσαρέλα και στη συνέχεια ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Περιχύστε το πέστο και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι, αν θέλετε. Σερβίρετε αμέσως.

Καλή όρεξη!