Γαλλικές αυγόφετες, ψωμί αυγού, pain perdu ή γαλλικό τοστ – αυτό το κλασικό πιάτο πρωινού της γαλλικής κουζίνας έχει πολλά ονόματα και εξίσου πολλές επιλογές για γαρνιτούρες. Νόστιμες και χορταστικές, μας χαρίζουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για την υπόλοιπη ημέρα. Μπορούν να γίνουν με διάφορες παραλλαγές και υλικά. Σε αυτή την συνταγή συνοδεύονται με υπέροχα φρέσκα μούρα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 μεγάλα αυγά
80 ml πλήρες γάλα
40ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 χοντρές φέτες ψωμάκια μπριός
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
ζάχαρη άχνη και φρέσκα μούρα, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και την κανέλα. Στρώνουμε τις φέτες μπριός σε μονή στρώση σε ένα ρηχό πιάτο και τις περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Αφήστε να μουλιάσουν για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίστε προσεκτικά και μουλιάστε για 2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι και το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αφρίσει. Βγάλτε προσεκτικά 2 φέτες από το μουλιασμένο μπριός από το πιάτο και βάλτε τις το στο τηγάνι. Τηγανίζουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, και μετά τοποθετήστε τις σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί σε ζεστό φούρνο, ενώ επαναλαμβάνετε με τις υπόλοιπες φέτες.
Βήμα 3
Σερβίρετέ τις πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη και απλώστε από πάνω φρέσκα μούρα, αν θέλετε.
Καλή όρεξη!