Αμερικάνικη Κουζίνα

Γεμιστά πιτάκια empanadas με χοιρινό και λαχανίδα

Γεμιστά πιτάκια empanadas με χοιρινό και λαχανίδα

Τα empanadas είναι ένας τύπος από ψητά ή τηγανητά γεμιστά πιτάκια που αποτελούνται από ζύμη και γέμιση που ποικίλει. Είναι πολύ συνηθισμένα στην αμερικάνικη κουζίνα, αλλά και στην λατινική Αμερική και στην ιβηρική χερσόνησο. Τρώγονται καλύτερα ζεστά από το φούρνο, αλλά τυχόν περισσευούμενα είναι ένα υπέροχο γεύμα σε πακέτο την επόμενη μέρα. Απλά υπέροχα!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

350 γρ αλεύρι απλό
1 αυγό
50 γρ βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
χυμό από 1 πορτοκάλι
γάλα, για την επάλειψη
Για τη γέμιση:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
150 γρ άπαχο χοιρινό κιμά
150 γραμμάρια λαχανίδα, χοντροκομμένη
2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
50 γρ σταφίδα
50 γρ καβουρδισμένα κουκουνάρια
2 κουταλιές της σούπας μέλι
100 g αρωματικό τυρί, κομμένο σε κύβους

Εκτέλεση της συνταγαγής:

ΒΗΜΑ 1

Για τη γέμιση, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι εσαλότ για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέστε τον χοιρινό κιμά και τσιγαρίστε για άλλα 3-4 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε τη λαχανίδα και την πάπρικα, σκεπάστε και σιγοβράστε απαλά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ο κιμάς και το λάχανο. Ρίχνουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το μέλι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 2

Εν τω μεταξύ, βάλτε το αλεύρι, το αυγό, το βούτυρο, το ηλιέλαιο και λίγο αλάτι σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και χτυπήστε τα για να κάνετε μια λεία, μαλακή ζύμη. Τυλίξτε με μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 3

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C. Πλάθουμε τη ζύμη σε 12 μπάλες και στη συνέχεια ανοίγουμε τη καθεμία για να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα από πιτάκια 12 εκ. Ρίχνουμε το τυρί στην κρύα γέμιση, ανακατεύουμε και το μοιράζουμε στα ανοιγμένα στρόγγυλα πιτάκια. Διπλώστε το καθένα στη μέση για να καλύψει το μείγμα και, στη συνέχεια, με τα δάχτυλά σας, τσακίστε ή στρίψτε τις άκρες για να σφραγιστούν καλά. Μπορεί να κρυώσει έως και 12 ώρες.

ΒΗΜΑ 4

Μεταφέρετε τα empanadas σε ένα αντικολλητικό ταψί, αλείφετε με λίγο γάλα και ψήνετε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε.

Καλή όρεξη!