Ιρλανδική Κουζίνα

Γεμιστό φρατζολάκι σκόρδου με μοσχαράκι “The Cobanoff”

Γεμιστό φρατζολάκι σκόρδου με μοσχαράκι "The Cobanoff"

Μια κλασική ιρλανδική συνταγή για γεμιστό φρατζολάκι σκόρδου με μοσχαράκι στρογκανώφ σερβιρισμένο σε φραντζόλα cob με σκορδόψωμο. Ενας καταπληκτικός συνδυασμός γεμιστής ψητής φρατζόλας (cob) με κλασικό μοσχαράκι στρογκανώφ (the cobanoff). Μια εντυπωσιακή και λαχταριστή λιχουδιά που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

ΓΕΜΙΣΤΟ ΦΡΑΝΤΟΛΑΚΙ ΣΚΟΡΔΟΥ (COB)
1 φρατζόλα ψωμί (βάση περίπου 22-24 εκ.)
60 γραμμάρια (3 κουταλιές της σούπας) μαλακό βούτυρο, λιωμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό
ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΡΟΓΚΑΝΟΦ
40 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας) βούτυρο λιωμένο
600 γραμμάρια μοσχαρίσια μπριζόλα, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
165 ml (2/3 φλιτζάνι) ζωμός βοδινού
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα worcestershire
2 κουταλάκια κορν φλάουερ
1 κουταλιά της σούπας ζωμός βοδινού, επιπλέον
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό πλατύφυλλο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση της συνταγής:

ΓΕΜΙΣΤΟ ΦΡΑΝΤΟΛΑΚΙ ΣΚΟΡΔΟΥ (COB)
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C/180°C με ανεμιστήρα. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος. Χρησιμοποιήστε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε περίπου 3 εκατοστά από την κορυφή της φρατζόλας. Βγάλτε την ψίχα από μέσα αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 1,5 εκατοστού Τοποθετήστε τα κομμένα κομμάτια ψωμιού σε ένα μπολ. Κόβουμε το καπάκι σε 4 κομμάτια και το προσθέτουμε στο μπολ
Βήμα 2
Βάλτε το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο και τον μαϊντανό σε ένα μπολ. Περιχύστε τα κομμάτια του ψωμιού, ρίξτε για να βεβαιωθείτε ότι έχουν επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Αλείψτε το εσωτερικό και την επάνω κομμένη άκρη του στάχυ με το υπόλοιπο σκόρδο
Βήμα 3
Προσθέστε τα κομμάτια του ψωμιού στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας χώρο για την κούφια φρατζόλα. Ψήνουμε για 20 λεπτά, προσθέτοντας τη φρατζόλα για τα τελευταία 10 λεπτά
Βήμα 4
Όσο ψήνεται η φρατζόλα, φτιάχνουμε το μοσχαρίσιο στρογκανόφ

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΡΟΓΚΑΝΟΦ
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μοσχαρίσιο κρέας σε 2 δόσεις και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει παντού. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας βούτυρο και το απλώνουμε στο τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε την πάπρικα, την κρέμα γάλακτος, 2/3 φλιτζάνι ζωμό βοδινού, τον ντοματοπελτέ και τη σάλτσα worcestershire. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Επιστρέψτε το κρέας στο τηγάνι.
Βήμα 3
Ανακατέψτε το κορν φλάουερ και επιπλέον κουταλιά της σούπας ζωμό βοδινού και ρίξτε τα στο τηγάνι. Σιγοβράζουμε για 6-8 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς και να γίνει κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε κατά τις προτιμήσεις μας. Ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό.
Βήμα 4
Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, ρίχνουμε με κουτάλι το στρογκανόφ στην κούφια φρατζόλα. Σερβίρουμε με τα κομμάτια του ψωμιού σκόρδου

Συμβουλή του Σεφ:
Σερβίρετε το «cobanoff» με πράσινα λαχανικά στον ατμό, όπως πράσινα φασόλια ή μπρόκολα ή μια φρέσκια πράσινη σαλάτα

Καλή όρεξη!