Γερμανική Κουζίνα

Γερμανικό αμυγδαλωτό stollen

Γερμανικό αμυγδαλωτό stollen

Γερμανικό αμυγδαλωτό stollen: Με αυτή την συνταγή της γερμανικής κουζίνας, δοκιμάστε να κάνετε ένα παραδοσιακό γερμανικό επιδόρπιο. Με κυρίαρχο υλικό το αμύγδαλο, αλλά και με ένα πλούσιο συνδυασμό φρούτων και ξηρών καρπών, γίνεται ένα λαχταριστό γλυκό. Η περίτεχνη διακόσμησή του γίνεται ευκολότερα από ότι θα νόμιζε κανείς, και κάνει την εμφάνισή του εντυπωσιακή. Απλά υπέροχο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

175 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
3 μεγάλα αυγά
200 γραμμάρια αλεύρι
1 ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα αμυγδάλου
75 γραμμάρια αλεσμένο αμύγδαλο
1 κουτάκι (170 γραμμάρια) κρέμα γάλακτος
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
50 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης χωρίς κέλυφος, χοντροκομμένο
140 γραμμάρια σταφίδες
50 γραμμάρια αμύγδαλο καβουρδισμένο, σε νιφάδες
50 γραμμάρια κόκκινο γλασέ κεράσι, κομμένο σε φέτες, συν περίπου 9 ολόκληρα για διακόσμηση
50 γραμμάρια ανάμεικτη φλούδα (ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού)
Για τη διακόσμηση:
250 γραμμάρια αμυγδαλόπαστα
350 γραμμάρια ζαχαρόπαστα άχνη, κοσκινισμένη
περίπου 100 γραμμάρια πράσινο γλάσο
βρώσιμο πράσινο γκλίτερ ή τρούφα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα 1,4 λίτρων. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ. Προσθέτουμε τα αυγά με μια χούφτα αλεύρι και χτυπάμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου. Ρίχνετε το μισό αλεύρι, τα μισά αλεσμένα αμύγδαλα, τη μισή κρέμα γάλακτος και όλο το μπέικιν πάουντερ και χτυπάτε.

Βήμα 2
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα φιστίκια Αιγίνης, τις σταφίδες, τα υπόλοιπα αλεσμένα αμύγδαλα, τα αμύγδαλα σε νιφάδες, τα κεράσια και τις ζαχαρωμένες φλούδες και μετά τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ρίξτε το μείγμα προσεκτικά στη φόρμα, απλώστε το να ισιώσει και ψήστε για 50 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βάλετε στη μέση. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 3
Για να διακοσμήσετε, τυλίξτε πρώτα την αμυγδαλόπαστα σε σχήμα λουκάνικου, πατήστε την απαλά στο έξω μέρος της επιφάνειας του κέικ σαν ένα δαχτυλίδι και πιέστε το λίγο προς τα κάτω για να το βοηθήσετε να κολλήσει στη θέση του. Ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη με αρκετό νερό για να φτιάξετε ένα παχύρρευστο γλάσο – προσθέστε το νερό λίγο-λίγο, για να μην καταλήξετε με πραγματικά νερουλό γλάσο. Ρίξτε με κουτάλι το γλάσο πάνω από το δαχτυλίδι αμυγδαλωτού, αφήνοντάς το να τρέξει λίγο από τα πλάγια. Πλάθετε το πράσινο γλάσο σε σχήμα φύλλα από πουρνάρι και πασπαλίζετε με το πράσινο γκλίτερ ή με τη πράσινη τρούφα. Αραδιάζουμε πάνω από το κέικ τα ολόκληρα γλασέ κεράσια. Σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!