Μια κλασική ιαπωνική συνταγή για κοτόπουλο donburi. Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε ένα πολύ νόστιμο donburi με κοτόπουλο και αυγό. Το donburi είναι ένα ιαπωνικό πιάτο με μπολ με ρύζι και ένας πιο συναρπαστικός τρόπος για να σερβίρεις κοτόπουλο και λαχανικά, ειδικά όταν μαγειρεύονται σε μια νόστιμη σάλτσα tonkatsu.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 ½ φλιτζάνι ρύζι σούσι, ξεπλυμένο και στραγγισμένο
3 φλιτζάνια νερό
3 κουταλάκια του γλυκού λάδι κανόλα
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
100 γραμμάρια μανιτάρια σιτάκε, κομμένα σε φέτες
300 γραμμάρια φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 φλιτζάνι (250 ml) ζωμό ντάσι ή ζωμός κοτόπουλου (δείτε συμβουλές)
5 αυγά ελαφρά χτυπημένα
125 γραμμάρια γλυκομπίζελα, μισοκομμένα κατά μήκος
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα διαγώνια
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι, καβουρδισμένο
Σάλτσα tonkatsu, προαιρετικά, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε το ρύζι και το νερό σε μια κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, σκεπασμένο, για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι κανόλα σε ένα τηγάνι ή σε γουόκ. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Μεταφέρετέ τα σε ένα πιάτο. Βάλτε το κοτόπουλο στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Ξαναβάλτε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια στο τηγάνι
Βήμα 3
Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι, τη ζάχαρη και το ζωμό ντάσι (ή ζωμό κοτόπουλου) σε ένα μπολ. Ρίξτε 1/3 φλιτζάνι από το μείγμα σόγιας στο τηγάνι. Ανακατεύουμε να ενωθούν και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Ρίχνουμε τα αυγά πάνω από το μείγμα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να δέσουν ελαφρά
Βήμα 4
Για να σερβίρετε, βάλτε το ρύζι και το υπόλοιπο μείγμα σόγιας σε βαθιά μπολ σερβιρίσματος. Κόβουμε το μείγμα της ομελέτας / κοτόπουλου σε μεγάλα κομμάτια και το τοποθετούμε πάνω από το ρύζι. Σερβίρετε με μπιζέλια, φρέσκο κρεμμύδι και σουσάμι και λίγο σάλτσα tonkatsu αν θέλετε.
Συμβουλές:
Ρύζι σούσι, ζωμός dashi, ξύδι ρυζιού και σάλτσα tonkatsu είναι διαθέσιμα στα περισσότερα ασιατικών τροφίμων και σούπερ μάρκετ
Ανακατέψτε το ζωμό dashi συνδυάζοντας ένα φακελάκι dashi 10g με 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου εάν το dashi δεν είναι διαθέσιμο
Καλή όρεξη!