Ινδική πατατόπιτα: Με αυτή την κλασσική συνταγή της ινδικής κουζίνας μπορείτε να ετοιμάσετε μια εντυπωσιακή χορτοφαγική πίτα με υπέροχη γεύση. Οι πατάτες μισοβρασμένες και μετά ψημένες, με ένα πλούσιο μείγμα μπαχαρικών, δημιουργούν μια πίτα καταπληκτική. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα, ώστε να μπορείτε να την φτιάξετε πολύ νωρίτερα. Απολαύστε την!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
700 γραμμάρια πατάτες, κομμένες σε φέτες
400 γραμμάρια γλυκοπατάτες, κομμένες σε φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
1 κομμάτι τζίντζερ στο μέγεθος του αντίχειρα, τριμμένο
Από 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο, κόλιανδρο και garam masala
1 πρέζα αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
200 γραμμάρια αρακά, κατεψυγμένο
χυμό από 1 λεμόνι, συν επιπλέον φέτες για σερβίρισμα
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
25 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
1 συσκευασία (275 γραμμάρια) φύλλο ζύμης
½ κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό και μετά τις αφήνουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε καλά.
Βήμα 2
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου για 1 λεπτό και μετά ρίχνουμε το σκόρδο, το τσίλι και το τζίντζερ με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά και προσθέστε τις πατάτες με τον αρακά, το χυμό λεμονιού και τον κόλιανδρο.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C. Κόψτε τα φύλλα ζύμης στη μέση και χρησιμοποιήστε τα δύο τρίτα από αυτά, επικαλύπτοντας, για να στρώσετε μια φόρμα για κέικ αφήνοντας να προεξέχουν λίγο. Καθώς στρώνετε κάθε φύλλο, αλείψτε με λιωμένο βούτυρο και κρατήστε το υπόλοιπο σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα. Ρίχνετε τη γέμιση και πιέζετε ελαφρά προς τα κάτω. Καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα, στη συνέχεια διπλώστε τις προεξέχουσες πλευρές και πατήστε τη ζύμη κοντά στις άκρες.
Βήμα 4
Κάντε πολλές σχισμές στην κορυφή της ζύμης και αλείψτε με περισσότερο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τους παπαρουνόσπορους. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε είτε ζεστή είτε σε θερμοκρασία δωματίου με φέτες λεμονιού.
Καλή όρεξη!